Predsjednik Mesić doputovao u Moskvu

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak poslije podne u Moskvu u trodnevni privatni posjet ruskom Središnjem federalnom okrugu na poziv opunomoćenog predstavnika predsjednika Ruske federacije za taj okrug Sergeja Poltavčenka.

Odmah nakon dolaska predsjednik Mesić se s moskovskog državnog aerodroma Vnukovo-2 uputio u Kremlj gdje će ga primiti, i kako se očekuje zadržati u jednostanom neformalnom razgovoru, ruski predsjednik Vladimir Putin.

U utorak će predsjednik Mesić u pratnji svog domaćina Poltavčenka posjetiti Tulu, 200 kilometara od Moskve, gdje , među ostalim ima susret i pregovore s gubernatorom Turske oblasti Vasilijem Starodubcovom, a zatim je predviđen i posjet hrvatskog predsjednika obližnjoj Jasnoj Poljani i kući - muzeju velikog ruskog književnika Lava Tolstoja.

U srijedu, posljednjeg dana boravka u glavnom gradu Rusije Mesić ima planirani susret i razgovor s gradonačelnikom Moskve Jurijem Luškovom.

U hrvatskom izaslanstvu zajedno s predsjednikom Mesićem u Moskvu je doputovao i ministar gospodarstva Ljubo Jurčić koji će imati i odvojene susrete i pregovore u glavnom gradu Rusije. Među ostalim, s pomoćnikom ruskog ministra za transport Vjačaslavom Rukšom radi pregovora o uključivanju hrvatske brodogradnje u veliki financijski projekt ruske vlade na modernizaciji svoje trgovačke flote, te s ruskim ministrom za izvanredne situacije Seregejom Šojguom koji je ujedno i supredsjednik rusko hrvatske međuvladine državne komisije za gospodarsku suradnju.

Pročitajte više