Predsjednik Mesić o transkriptima s Brijuna



Predsjednik Mesić danas je u Zadru, odgovarajući na upit novinara o transkriptima sa sastanka predsjednika Tuđmana s generalima HV-a na Brijuna uoči akcije Oluje, odgovorio da su transkripti iz njegova ureda proslijeđeni u vladin Ured za suradnju s Haškim sudom .L

Donedavno je o transkriptima računa vodio tajnik, a nakon njegova odlaska imenovao sam tročlanu komisiju da pokuša ući u trag transkriptima koji se spominju u zadnjim napisima, rekao je predsjednik Mesić.

Kako je izjavio, transkripte su pronašli te ih je, kao i ostale dokumente iz 1995., komisija proslijedila vladinu Uredu za suradnju s Haškim sudom.

Ovi koje smo pronašli, a za koje pitate, nose oznaku tajnosti i da bi se objavili, morala bi se s njih skinuti "tajnost", rekao je predsjednik Mesić.

U nastavku je izjavio da je svojedobno davao na uvid transkripte koji nisu bili zaštićeni državnom tajnom. A davao sam ih na uvid kako bih pokazao da su se neke odluke donosile tamo gdje se nisu smjele donositi, istaknuo je Mesić.

U Ministarstvu pravosuđa danas je potvrđeno da su u utorak (12. listopada) iz Ureda predsjednika zaprimili dvije preslike zapisnika. S obzirom na to da su nosile oznaku tajnosti, isti dan od Predsjednikova je ureda zatražena deklasifikacija tih zapisnika, a u Ministarstvu očekuju da će ti dokumenti biti deklasificirani kroz nekoliko dana.

Visoki dužnosnik Ministarstva pravosuđa rekao je kako za sada ne može govoriti o sadržaju tih zapisnika upravo zbog toga što je u tijeku njihova deklasifikacija.

(Hina) xima yvkn/ysšh

Pročitajte više