Predsjednik Mesić posjetio hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) gdje je s predsjednikom te najviše hrvatske znanstvene i kulturne ustanove akademikom Ivom Padovanom razgovarao o položaju Akademije i mjestu koje ona ima u hrvatskoj znanosti i umjetnosti.

U izjavi novinarima nakon razgovora predsjednik Mesić je rekao kako je u HAZU koncentrirano znanje hrvatskoga naroda te da smatra da uspijevaju samo one zemlje koje ulažu u znanje i obrazovanje.

S tim u vezi, istaknuo je da u Hrvatskoj ulaganja u ta područja još nisu dovoljna, ali da je trend dobar te da očekuje da će za znanje i obrazovanje biti izdvajano više.

Osim toga, dodao je, da su razgovarali i o radu te uspjesima Akademije, ali i o problemima te ustanove, kao i o općim temama hrvatskoga društva.

Predsjednik Mesić potvrdio je da je s akademikom Padovanom razgovarao i o aktualnim inicijativama HAZU, odnosno o Akademijinoj Deklaraciji o znanju, istaknuvši da je ta deklaracija poziv svima da se angažiraju oko ulaganja u znanje, jer je to, smatra Mesić, i najjednostavniji način uključivanja u Europu.

Akademik Padovan nije krio oduševljenje posjetom predsjednika Mesića HAZU, rekavši kako se to posebice odnosi na to da predsjednik nije tijekom posjeta ´gledao na sat´ nego je spremno prihvatio svaku inicijativu domaćina.

Predsjednik HAZU smatra da je današnji posjet hrvatskoga predsjednika za Akademiju povijestan zato što je Mesić HAZU posvetio puno vremena i zanimao se za sve detalje rada Akademije, a posebice za vrijednosti koje ima Akademija.

Padovan je izrazio nadu da će posjet predsjednika Mesića biti povod da se u javnosti o HAZU govoriti malo više i drukčije no dosad.

Predsjednik Mesić i akademik Padovan razmijenili su i prigodne darove. Tako je predsjednik Mesić u spomen na današnji posjet dobio luksuzno izdanje faksimilnoga pretiska ´Časoslova Farnese´ s minijaturama najznamenitijega slikara minijatura renesansnoga razdoblja Jurja Julija Klovića koji je HAZU objavila u povodu proslave 500. obljetnice Klovićeva rođenja.

Akademiji je pak Mesić darovao minijaturni odljev zastave hrvatskoga predsjednika.

Predsjednik Republike razgledao je i Strossmayerovu galeriju starih majstora uz stručno vodstvo upravitelja Galerije Đure Vanđure koji je rekao da je Mesić prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio tu galeriju.

Uz stručno tumačenje potpredsjednika HAZU akademika Milana Moguša predsjednik Mesić razgledao je i atrij palače HAZU u kojem je smještena Bašćanska ploča.

Pročitajte više