predsjednik mesić primio izaslanstvo grada slatine

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo grada Slatine u kojem su bili gradonačelnica Ksenija Plantak, Jadranka Sadoč, direktorica glazbene manifestacije "Dani Milka Kelemena", te Vera Radaš, savjetnica za gospodarstvo i razvoj, priopćenoj danas iz Ureda predsjednika.

Izaslanstvo je predsjedniku Mesiću izložilo gospodarske i kulturne projekte koje je pokrenuo grad Slatina. Tako je otvoren pogon jedne od Benettonovih tvrtki u bivšoj tvrtki Uzor koju je grad Slatina kupio nakon stečaja, i u kojoj će Benetton proizvoditi odjeću.

Na području Slatine je tvrtka Limex otvorila pogon za proizvodnju šavnih cijevi, pri čemu je cijela proizvodnja predviđena za izvoz, a ove će godine biti zaposleno 50 radnika, a iduće još 100. Grad Slatina također radi i na obnovi starih i zapuštenih objekata, pa se tako jedna od školskih zgrada obnavlja s namjerom da bude Centar za mlade, ali i mjesto u kojem će svoje radionice imati i osobe s posebnim potrebama.

Osim toga, Slatina ima i poduzetničku zonu u kojoj su uglavnom proizvodni pogoni, a koja ima rješenu infrastrukturu. Jedan od velikih projekata je i akumulacija od 500.000 kubika vode koja će, osim što će spriječiti štete od mogućih poplava, služiti i kao kupalište, dio će biti ribnjaci te vodoopskrba. Inače, to je projekt profosora Bela još iz 1932. godine, koji je bio osnivač Vodne zajednice u Donjem Miholjcu, ali se tek danas realizira, stoji u priopćenju.

Izaslanstvo je kao još jedan veliki projekt istaknulo i Eko selo s mini farmama, koji je tek u začetku, a kojim bi se pokušalo mlade ljude potaknuti na život na selu, a na seoskim imanjima bi se proizvodila hrana, obnovljiva energija te bi se razvijao i seoski turizam.

Grad Slatina ove projekte realizira kroz programe raznih ministarstava, ali i međunarodnih udruga i organizacija kao što je USAID.

Predsjednik Mesić je posjetio Slatinu prije dvije godine, a obećao je da će posjetiti ponovno kako bi podržao njen razvoj, a kao pokrovitelj "Dana Milka Kelemena" obećao je i da će biti nazočan toj glazbenoj manifestaciji iduće godine u listopadu na jubilarnim 10-im danima, stoji u priopćenju.

(Hina) pp ln

Pročitajte više