Predsjednik Mesić primio predstavnike udruge "Eko Kvarner"

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas je s izaslanstvom ekološke udruge "Eko Kvarner" razgovarao o projektu "Družba Adria" i njegovu utjecaju na okoliš, priopćio je Ured predsjednika Republike.

U razgovoru je istaknuto kako je najvažnije da se što prije i što kvalitetnije dovrši Studija utjecaja na okoliš JANAF-ova projekta te da se Studija mora valorizirati, biti transparentna i dostupna javnosti.

Također je rečeno kako je važno da Studiju, ali i recenziju istraživanja, izrade nezavisni stručnjaci te da zadnju, odlučnu riječ treba prepustiti struci.

Taj susret bio je i prvi pokušaj da se čuje glas ljudi iz Istre i s Kvarnera, napomenuli su članovi "Eko Kvarnera" iz Omišlja.

U izaslanstvu koje je predvodio predsjednik te udruge Vjeran Pršić bili su i članovi Marijana Cvijetić, Branko Sedak Benčić i Nikola Radić.

Osim predsjednika Mesića razgovoru je nazočio i njegov savjetnik za znanost i obrazovanje Esad Prohić, stoji u današnjem priopćenju iz Ureda predsjednika.

U pismu koje su prije sastanka poslali predsjedniku Mesiću i medijima članovi "Eko Kvarnera" navode kako vjeruju da je "Predsjednik nepotpuno ili krivo obaviješten o problemima projekta Družbe Adrie". Smatraju da se "uveličava gospodarska korist od tog projekta te da nije utemeljena tvrdnja kako je riječ o strateški nužnu transportu nafte iz Rusije u SAD".

"Eko Kvarner" također smatra da se "umanjuje opasnost od balastnih voda te kako se neopravdano nameće teza da će, ako Hrvatska odustane od tog projekta, transport nafte preuzeti konkurentske luke u sjevernom Jadranu". Po mišljenju članova te udruge "prijeporna je kompetentnost izrađivača Studije utjecaja na okoliš koju je naručio JANAF".

Projektom "Družba Adria" planira se doprema nafte s naftnih polja u Ruskoj Federaciji naftovodom preko šest zemalja do luke u Omišlju. Ondje bi se nafta ukrcavala u tankere koji bi je prevozili do potrošača, pretežito u SAD-u. Preko hrvatskog teritorija nafta bi se dopremala naftovodom kojim upravlja državna tvrtka Jadranski naftovod (JANAF). Prve godine planira se doprema pet, a nakon toga do 15 milijuna tona nafte na godinu.



Pročitajte više