Predsjednik Mesić priredio primanje za predstavnike medija

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić priredio je danas božićno novogodišnje primanje za predstavnike medija ističući u prigodnoj riječi da nema slobodnog i demokratskog društva bez slobodnih medija.

Uz najbolje želje u Novoj godini Predsjednik je predstavnicima medija poželio da svoj odgovoran posao obavljaju u interesu profesije i cjelokupne hrvatske javnosti.

Po njegovim riječima događaji u prošloj godini, izbori za Hrvatski sabor i promjena vlasti dokazali su zrelost demokracije, a predaja molbe za članstvo u Europskoj uniji spremnost Hrvatske na dostizanju i ispunjavanju kriterija koje je pred nas postavila međunarodna zajednica. Naglasio je kako mu je drago da su mediji izbornu kampanju i izbore pratili dobro i profesionalno, što su, dodao je, potvrdili i neovisni i nevladini analitičari.

"Takvo ponašanje medija, uvažavanje profesionalnih kriterija kao temelja medijskih sloboda, pridonose našem napretku na putu prema euroatlantskim integracijama", istaknuo je predsjednik Mesić.

"Nema slobodnog i demokratskog društva bez slobodnih medija", rekao je dodavši kako su prošla vremena kada su novinari, iako ne svi, odlazili po mišljenje u razne komitete. Nekada su u redakcijama sjedili ljudi koji su se nazivali urednicima, iako su u stvari igrali ulogu cenzora, a sve u funkciji zadovoljavanja interesa jedne i vladajuće partije, rekao je Mesić.

Govoreći o odnosu medija i politike, odnosno političara, rekao je da su svi na političkoj sceni podložni ocjeni javnosti uključujući i medije, a to podrazumijeva i kritiku medija na račun političara. Nitko se nema pravo buniti protiv kritike, ali se svatko ima pravo buniti protiv neargumentiranih i tendencioznih kritika i 'provlačenja kroz blato'. "Argumentirana kritika u pravilu pokazuje put prema boljim rješenjima i upozorava na ono što nije u redu. Kritika bez argumenata temeljena na poluistinama i čak i lažima poraz je profesije i profesionalne etike. Protiv toga se i vi morate pobuniti i ne smijete nikada i nikome dopustiti da vas pretvara u izvršitelje svojih obračuna s bilo kime, bez obzira na motive", poručio je predsjednik Mesić predstavnicima hrvatskih medija. Dodao je da isto tako ni političari ne smiju medije smatrati niti pokušavati upotrebljavati kao svoj servis u bilo koje svrhe.

U ime predstavnika hrvatskih medija Predsjedniku je zahvalio potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Pročitajte više