Predsjednik Mesić uručio odličje književniku J. Horvatu

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je uručio uglednom hrvatskom književniku Joži Hrovatu odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinost u kulturi, a prigodom 90. obljetnice života. L

Na svečanosti uručenja, kojoj je osim Jože Horvata sa suprugom, bilo nazočno pedesetak njegovih prijatelja iz rodnog Međimurja, predsjednik Mesić je istaknuo kako je Horvat to priznanje zaslužio. Osobito, dodao je Predsjednik, radi njegova doprinosa našoj književnosti, ali i zbog njegove svestranosti.

Joža Horvat, istaknuo je predsjednik Mesić, prošao je tri rata, bio je sudionik antifašističke brobe, napisao je kapitalna djela koja se čitaju u našim školama. Pisao je uvijek antiratno, borio se za mir i za druženje među ljudima, rekao je Predsjednik.

Upozorio je na Horvatov scenarij filma "Ciguli miguli" koji je dugo vremena bio zabranjivan, te kazao kako je bilo dobro da ga je javnost mogla prije vidjeti i osjetiti tu hrabrost s kojom je Joža Horvat kritizirao birokratski socijalizam i nastranosti koje je taj sustav imao. Joža je uvijek znao pohvaliti ono što je dobro, boreći se za mir i poštene ciljeve, čestitajući mu na odličju za sve što je učinio u ovih 90 godina života i poželjevši mu da nastavi i dalje svoje književno djelo.

Joža ima izniman talent koji mu je pomogao da sve nas obogati, našu književnost i naše ljude. Nema djeteta u Hrvatskoj koje nije bilo oduševljeno knjigama koje nam je podario Joža Horvat, rekao je predsjednik Mesić.

Joža Horvat je zahvalio predsjedniku Mesiću na tom odličju, rekavši kako mu je sve što je stvorio u životu podarilo rodno Međimurje. Ali, u životu, dodao je, ima i gorka čaša koja me nije mimoišla, život mi je bio dramatičan, pun uzbuđenja, rekao je Horvat. Unatoč svemu tome, sretan sam čovjek bez obzira na nedaće i surovu sudbinu koja me je kažnjavala za neke moje podvige i za ostvarenje mojih snova.

"Sretan sam da sam dočekao trenutak stvaranja samostalne i demokratske Hrvatske, koja pokraj svojega bogatstva i ljepota ima perspektive danas i sutra napredovati prema mirnom suživotu građana, što joj od srca želim, te da se ugase izvori mržnje i da ljudi žive u ljubavi, da bude što više kruha i slobode", rekao je na današnjoj svečanosti klasik hrvatske književnosti Joža Horvat.

(Hina) xatod yaz

Pročitajte više