predsjednik udruge liječenih od ptsp-a osporava legitimnost današnje konvencije

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja (UBHL PTSP) Tihomir Apari osporio je u priopćenju objavljenom večeras legitimnost danas održane Treće konvencije te udruge, te naglasio da Udruga podržava primjenu psihološkog testa MMPI2 jer smatra da se njime otkriva oboljenje i sprečava suicid. L

Treću konvenciju Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) koja je održana danas u Zagrebu su mimo Udruge organizirali isključeni predsjednici podružnica, predvođeni bivšom pomoćnicom ministra hrvatskih branitelja Blaženkom Gogić, čiji je cilj smjena ministra Ivice Pančića, kaže se u priopćenju za javnost.

Apari u priopćenju ističe da se radi o odmazdi za nedavnu smjenu Blaženke Gogić. Istodobno ističe da Udruga u potpunosti podržava ministra Pančića.

Tajnik Udruge Ante Batinović u izjavi za Hinu je naglasio kako je i sporna Konvencija pokazala nužnost revizije među oboljelima od PTSP-a.

Istaknuo je da se u Udrugu uvuklo 30 posto lažnih PTSP bolesnika, koji su kupovali liječničke nalaze. Oni i predsjednici podružnica isključeni iz Udruge "zbog financijskih malverzacija" su, tvrdi Batinović, jezgro pobune protiv psihološkog testa MMPI-2, jer se tim testom otkrivaju stvarno oboljeli branitelji i njihova suicidalnost.

Na danas održanoj Trećoj konvenciji, okupljeni branitelji su od vlasti zatražili da hitno prestane testirati hrvatske branitelje američkim psihološkim testom MMPI-2.

Zahtjeve s Konvencije poduprla je i Blaženka Gogić, koja se nedavno sukobila s ministrom hrvatskih branitelja Ivicom Pančićem zbog uporabe spornog američkog testa.

"Test nije sporan, i ne može biti konačna odluka za dijagnozu, niti može pobiti do tada donijeta liječnička mišljenja, ali može smanjiti broj samoubojstava branitelja", naglasio je Batinović.

Po njegovim saznanjima Blaženka Gogić podržavala je taj test, što je usvojen kroz Zakon o pravima hrvatskih branitelja.

"Blaženka Gogić ne može najednom tvrditi da je protiv tog testa", rekao je Batinović, dodajući da se među branitelje i ovaj put uvukla politika pred izbore.

(Hina) daju jn

Pročitajte više