Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta o izgradnji priključnih cesta na autocestu Zagreb-Split

SVE priključne ceste na autocestu Zagreb Split u Splitskodalmatinskoj županiji te brza cesta Trogir Omiš bit će dovršene najkasnije do početka 2007., izjavio je danas u Splitu predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Vladimir Bizjak na sastanku sa županom Krunom Peronjom i članovima Poglavarstva za ceste.

Puštanjem tih cesta u promet, naglasio je Bizjak, rasteretit će se okolne loše prometnice, poput dijela državne ceste D8, Jadranske magistrale od Splita do Omiša. Stoga je najvažnije, dodao je, izgraditi 50-ak kilometara brze ceste Trogir - Omiš. Ta je prometnica vrijedna 580 milijuna kuna, a polovicu bi, najavio je, trebala osigurati Europska banka za razvoj u Luksemburgu ili Europska investicijska banka, s kojima se upravo pregovara. Njezina je gradnja vrlo važna, istaknuo je Bizjak, jer je to ključna prometnica na tome području. Njome na dan prođe 27 tisuća vozila, a ljeti i više od 35 tisuća. Kad se izgradi autocesta, očekuje se još veći promet, izjavio je Bizjak.

Svakodnevne gužve na cesti D8 od Splita do Omiša neće, pak, nestati samo izgradnjom brze ceste i dobrim pristupnim cestama, kazao je župan Kruno Peronja. Boljoj protočnosti prometa, nastavio je, pomoći će i obnova državne ceste D62, svojevrsna nastavka autoceste Zagreb - Split od njezina završetka u Šestanovcu, u omiškom zaleđu, dalje prema Dubrovniku.

Neke od dionica o kojima je danas bilo riječi još čekaju na građevne dozvole, no u županijskom vodstvu i Hrvatskim cestama optimistični su jer, kako kažu, sve se za sada razvija uglavnom po rokovima. Zato nema razloga da sve pristupne ceste i brza cesta Trogir - Omiš, vrijedne više od milijardu kuna, ne budu završene po planu - najkasnije do početka 2007., istaknuto je.

Pročitajte više