Predsjednik Vlade RH u subotu u Amanu

HRVATSKI premijer Ivo Sanader putuje u subotu u službeni posjet Hašemitskoj Kraljevini Jordan, a u njegovoj pratnji bit će i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika.

Osim izaslanstva hrvatske gospodarske komore s premijerom putuju i ministar gospodarstva Branko Vukelić te ministar kulture Božo Biškupić.

Predsjednik hrvatske Vlade u Jordanu će razgovarati sa svojim domaćinom, jordanskim premijerom Faisalom al-Fayezom, te s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Posjet Jordanu usmjeren je na jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa i obnovu tradicionalnog partnerstva hrvatskih poduzeća u toj regiji.

Vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja sada je vrlo skromna, ali ima dosta prostora za njezino povećanje.

Kako se očekuje, u Jordanu će biti potpisan Sporazum o suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Jordan Loan Guarantee korporacije te Memorandum o razumjevanju između luke Rijeka i luke Akaba. Akaba je jedina jordanska luka, smještena na tromeđi s Izraelom i Egiptom, koja ujedno funkcionira kao gospodarska zona. Ona je dobar primjer spoja klasične luke, gospodarske i turističke zone.

Hrvatsku je u kolovozu prošle godine posjetilo izaslanstvo Kraljevine Jordan na čelu s premijerom Faisal al-Fayezom. Tom prigodom održan je hrvatsko-jordanski poslovni forum. Na forumu su s hrvatske strane sudjelovali predsjednik Vlade RH, predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, predstavnici HGK te pedesetak hrvatskih tvrtki. S jordanske strane, osim državnog dijela izaslanstva, na forumu su sudjelovali predstavnici Trgovačke komore Amana, Industrijske komore Amana, Udruženja poslodavaca i Udruženja proizvođača lijekova.

Tom prigodom potpisan je Protokol o osnivanju Hrvatsko-jordanskog poslovnog savjeta. Predsjednik HGK Nadan Vidošević tada je naglasio kako hrvatske morske luke, zračne luke, auto-ceste, željeznice i ostala infrastruktura osiguravaju učinkoviti pristup srednjoeuropskom, ali i istočnom i zapadnom europskom tržištu, zemljama Bliskog i Dalekog istoka. Zaključeno je da u tržišnoj ekspanziji obiju zemalja treba koristiti znanja koja o svojim regijama posjeduju Hrvatska i Jordan.

Premijer Sanader je naglasio kako između Hrvatske i Hašemitske Kraljevine Jordan nema otvorenih političkih pitanja te postoje pretpostavke za znatnije poboljšavanje gospodarskih i političkih odnosa. Hrvatska i Jordan su slične zemlje što olakšava gospodarstvenicima zajedničko poslovanje, a državne administracije će takva nastojanja stimulirati poticajnom logistikom. Vlade dviju država pripremaju, pored ostalog, Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te sporazum o gospodarskoj suradnji, ali i Memorandum o razumjevanju o formiranju mješovitog povjerenstva z trgovinsku i gospdarsku suradnju.

Sanader je ukazao na važnost suradnje komora dviju zemalja te uspostave zrakoplovne linije Zagreb - Aman koja bi olakšala bolje upoznavanje i poslovanje.

Faisal al-Fayez, premijer Hašemitske Kraljevine Jordan napomenuo je tada kako postoji snažan jordanski interes za unapređenje suradnje, pored ostalog i poticanjem trgovine i ulaganja s hrvatskim partnerima. U Jordanu se priprema opsežan paket zakonskih mjera koji obuhvaća oko 200 zakona usmjerenih na ubrzavanje ekonomskog rasta uz zadržavanje makroekonomske stabilnosti.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više