Predsjednik zagrebačke skupštine Kosor: Smanjujem si plaću za 10 posto, netko mora biti prvi! Neka i Linić učini isto!

Foto: Hina

DARINKO KOSOR, predsjednik Zagrebačke skupštine, odlučio si je od 1. siječnja 2014. smanjiti plaću za 10 posto.

"Moja sadašnja plaća iznosi 17.000 kuna, a sa smanjenjem od 10%, iznosit će otprilike 15.300 kuna. Na osnovu tog smanjenja, do kraja mandata, za 3.5 godine ušteda za Grad Zagreb će biti otprilike 145.000 kuna bruto! Ističem i činjenicu da kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba ne koristim službenu kreditnu karticu!", poručuje Kosor u priopćenju za medije naslovljenom "Netko mora biti prvi!".

Šef zagrebačke skupštine ističe da se u zadnje dvije godine dosta pričalo o smanjenju plaća u državnim i gradskim službama i tvrtkama. No, iako se približava kraj 2013. godine, ništa se po tom planu nije realiziralo.

"Stoga sam odlučio da, kao predsjednik Skupštine glavnog grada Republike Hrvatske, svojim primjerom ubrzam procese koji su nužni ako želimo smanjiti ukupnu javnu potrošnju!", kaže Kosor.

Kosor je javno pozvao ministra financija Slavka Linića da učini isto na državnoj razini, te krenuvši od sebe, svim dužnosnicima i djelatnicima u državnoj upravi smanji plaće.

"Vjerujem i očekujem da će se isto vrlo brzo pokrenuti i na razini Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, obzirom da je i sam gradonačelnik najavljivao model '10 + 10'. No, isto tako očekujem da se plaće ne smanjuju: tetama u vrtićima, učiteljima, profesorima, liječnicima i medicinskim sestrama, te svima koji imaju prihode niže od prosječne plaće u RH i Zagrebu", poručuje Kosor.

Pročitajte više