predstavljen drugi broj časopisa ´sarajevske bilježnice´

Drugi broj književnog časopisa ´Sarajevske bilježnice´ koji okuplja autore iz kultura bivše Jugoslavije, predstavljen je večaras u Zagrebu.

Desetak članova uredništva govorilo je o legitimnoj potrebi povezivanja i međusobnog prožimanja kultura koje imaju dosta zajedničkog, u namjeri proizvodnje novih književnih bogatstava i zajedničkog tržišta.

Glavni i odgovorni urednik Valimir Visković kazao je da je časopis izazvao veliko zanimanje pisaca te da za svaki broj stigne po tisuću stranica rukopisa.

Izdavač je Medijacentar iz Sarajeva, a glavninu novca osigurava Europska zajednica.

Osam žena sudjeluje u središnjoj književnoj temi časopisa posvećenoj ženskom pismu: Jasmina Lukić, Andrea Zlatar, Lada Čale Feldman, Nirman Moranjak - Bamburić, Vladislava Gordić Petković, Biljana Dojčinović - Nešić, Tatjana Rosić i Jasenka Koteska.

Uvodni tekst časopisa pripao je Dubravki Ugrešić, a slijedi mu dijalog beogradskih književnika Mihajla Pantića i prognanog Davida Albaharija, te dnevnik Nenada Veličkovića.

Rubrika Manufaktura na stotinu stranica donosi poeziju i prozu desetak pisaca. Časopis od 450 stranica donosi još niz teorijskih i književno-kritičarskih tekstova i biografija istaknutih umjetnika. Naslov časopisa ponovljen je na pet jezika matičnih kultura i na osam susjednih i svjetskih jezika.

Pročitajte više