PREDSTAVLJEN PRETISAK "TAJNE SVJETIONIKA SV. LUKE" FRA-MA-FUA

Nakladnička kuća Alineja danas je u Hrvatskom novinarskom domu predstavila pretisak knjige "Tajna svjetionika sv. Luke" autora Franje M. Fuisa, novinara i reportera koji se u prvom izdanju iz 1934. krio iza pseudonima FRAMAFU.

Riječ je o zbirci novela, koje je autor pod pseudonimom objavljivao u časopisu "Kulisa". Taj je časopis bio i izdavač prvog izdanja knjige naslovljene po prvoj noveli, s originalnom ilustracijom Andrije Maurovića na omotu. Na kraju te zbirke novela objavljeno je i šest Fuisovih pjesama.

Iako knjiga nije zbirka novinarskih uradaka, osjeća se da iza tih novela stoji vrstan novinar, kojega su dosadašnje povijesti hrvatske književnosti nažalost preskočile, istaknuo je predstavljač Srećko Lipovčan.

U maniri vrsnog proznog stilista Fuis ne prati tadašnje stilsko-ideološke smjernice koje su vladale u hrvatskoj književnosti, već koketira s krimićem i znanstvenom fantastikom, rekao je Lipovčan.

Govoreći o Fuisovu novinarskom stilu, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić Luce istaknuo je da je on bio jedan od utemeljitelja istraživačkog novinarstva i autor kvalitetne reportaže.

Franjo M. Fuis rođen je u Virovitici 1908., a poginuo u 35. godini pod do danas nerazjašnjenim okolnostima zrakoplovne nesreće. Prvim novelama i reportažama javio se još kao polaznik Pomorske podoficirske škole, a dugo je radio i kao novinar u redakciji "Novosti". Bio je među prvim reporterima koji je koristio tehniku snimanja u boji. Nakladnička kuća Alineja nedavno je objavila i Fuisov "Podzemni Zagreb i druge reportaže", koje je priredio Vlado Majer.

Pročitajte više