PREDSTAVLJEN PROGRAM PRVOG FESTIVALA "RIJEČKE LJETNE NOĆI"

Program prvog festivala "Riječke ljetne noći" koji će se održati u Rijeci od 18. lipnja do 15. srpnja zamišljen je, po riječima intendantice HNK "Ivana pl. Zajca" Mani Gotovac, kao "kontrapunkt između izvođenja vrhunskih djela u pojedinoj grani umjetnosti i nepoznatih suvremenih djela".

Predstavljajući program, Mani Gotovac je istaknula da se može mijenjati jer HNK još nije dobio odgovor od Ministarstva kulture o sudjelovanju u financiranju. Za sada, dodala je, festival financiraju grad Rijeka, gradska Turistička zajednica, a pomogao je i Talijanski kulturni institut u Zagrebu.

Festival će otvoriti ulično kazalište iz Bergama predstavom "Valse". U dramskom dijelu programa bit će praizvedeno djelo Filipa Šovagovića "Uspomene" te na pet jezika izvedena "Pisma s fronte", međunarodna predstava Europske kazališne konvencije u suradnji kazališta iz Hrvatske koju će predstavljati Talijanska drama riječkog HNK, Slovenije, Madžarske i Njemačke. Premijerno će biti prikazana drama A. B. Ruzzantea "Vaccaria" riječke Talijanske drame. U dramskom programu na rasporedu je i "Kamov, smrtopis" Slobodana Šnajdera u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih te praizvedba dramskog komada Hrvatske drame riječkog HNK koji još nije odabran.

U glazbenom je dijelu na rasporedu Deveta simfonija Ludwiga van Beethovena, opera "Nabucco", koncerti Dunje Vejzović i Josipe Lisac te "Hrvatska misa" Borisa Papandopula. Balet i scenski pokret će biti zastupljeni "Labuđim jezerom" Čajkovskog i predstavom "Trsatske stube" udruge za scenske umjetnosti "Prostor+".

Posebnost festivala je da će se dio predstava prikazati u napuštenim riječkim industrijskim prostorima, poput Tvornice papira i tvornice "Torpedo".

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više