Predstavljen šesti svezak Hrvatskoga biografskog leksikona

Šesti od najavljenih 12 svezaka Hrvatskog biografskog leksikona (HBL) u izdanju Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" predstavljen je danas u Zavodu.

Govoreći o novoizišlom svesku koji obuhvaća slova od I do Kal, glavni urednik Trpimir Macan istaknuo je da se u HBL-u objavljuju iscrpni životopisi Hrvata koji su ostavili zanačajan trag u svojoj zemlji i svijetu te pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u životu hrvatskih zemalja.

Po Macanovim riječima leksikon je vrijedan po tome što se mnogi životopisi u njemu objavljuju prvi put, a uključuje istaknute pojedince rođene do 1945.

Stanko Andrić, suradnik na leksikonu, izrazio je zadovoljstvo bogatstvom podataka o istaknutim osobama i obiteljima, osobito na području Slavonije, Baranje i Srijema. Spomenuo je i najvažnija prezimena u šestom svesku, primjerice Ivanišević, Iveković, Jelačić, Kašić...

Akademik Igor Fisković drži da je HBL prvorazredno vrelo znanja, koje počiva na provjerenim i točnim informacijama, te velik doprinos interpretaciji nacionalne bibliografske građe.

Posebno je naglasio imena onih koji su ostavili velik trag u kulturi i umjetnosti, navodeći slikare Juneka, Jurkića i Ivančića. Istaknuo je i važnost leksikona u povezivanju s hrvatskom dijasporom.

Podsjetivši da je projekt HBL-a pokrenut prije 20 godina, ravnatelj Zavoda Vlaho Bogišić izrazio je negodovanje zbog toga što javna glasila, posebno nacionalna televizija, ne uočavaju važnost takvih izdanja i cjelokupni rad Leksikografskog zavoda.

Bogišić je napomenuo kako Zavod tiskajući enciklopedije i leksikone uspostavlja kulturne standarde u našoj javnosti. Pritom je podsjetio na vremena kada su ta izdanja u nedostatku udžbenika bila važan izvor informacija i znanja.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više