Predstavljena donacija Ksenije Kantoci i Frane Šimunovića

Donacija dvoje hrvatskih umjetnika bračnog para kiparice Ksenije Kantoci i slikara Frane Šimunovića predstavljena je večeras na izložbi u Modernoj galeriji.

Otvarajući izložbu, ravnatelj Moderne galerije Igor Zidić istaknuo je kako je ta donacija iznimno značajna jer je riječ o autorima koji su dali velik doprinos hrvatskoj umjetnosti, puno veći nego što je to široj javnosti poznato. Donacija obuhvaća 75 djela, među kojima je 20 skulptura i četiri crteža Ksenije Kantoci te 51 slika Frane Šimunovića.

Govoreći o djelima tih dvoje iznimnih umjetnika, Vidić je naglasio kako je Ksenija Kantoci inspirirala mnoge kipare, ali da, unatoč iznimnim umjetničkim doprinosima, nikada nije dobila priznanje kakvo je zaslužila. Osvrćući se na Franu Šimunovića kao potomka poznate artističke obitelji i đaka Ljube Babića, Vidić je istaknuo Šimunovićevu usmjerenost na zavičajni pejzaž njegove rodne Dalmatinske zagore.

Izložbu je priredila kustosica Moderne galerije Đurđa Petravić Klajić.

Ksenija Kantoci i Frane Šimunović nisu doživjeli predstavljanje poklonjenih djela Modernoj galeriji, oboje su umrli 1995. godine.

Igor Zidić je naglasio kako su zajedničkim istupima to dvoje umjetnika potvrđivali da su samosvojne ličnost, dodavši da su se njihovi opusi na čudesan način integrirali u jedinstven umjetnički korpus hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća.

(Hina) xta ydd

Pročitajte više