Predstavljena Dujmovićeva knjiga "Apsurdna vremena"

ZAGREBAČKA naklada Ljevak predstavila je danas u palači Matice hrvatske u Zagrebu knjigu novinara Tihomira Dujmovića "Apsurdna vremena" o kojoj su govorili bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, dizajner Boris Ljubičić i urednica knjige Nives Tomašević.

Da je u Hrvatskoj provedena lustracija danas ne bi bilo ove Dujmovićeve knjige, jer bi ona mogla izazvati naše međusobne sukobe, rekao je Budiša.

Do nje nije moglo doći zbog Tuđmanova programa pomirbe, napomenuo je i dodao kako je i sam hrvatski predsjednik u mladosti bio partizanski borac.

Lustracija nije bila moguća ni zbog bliske opasnosti od velikosrpske politike, rekao je Budiša i dodao kako bi njom također bio ometen put u pluralno društvo.

SDP je prošao put kojim je u njem prevladalo hrvatsko političko krilo, izvjavio je i dodao kako se nakon dolaska koalicije na vlast u njoj "očitovalo podizanje Račanova kažiprsta".

"Mi koji smo ušli u koaliciju tek tada smo shvatili da nema ništa od demokratskih promjena", rekao je Budiša i dodao kako je postao svjedok oživljavanja i vraćanja bivših komunističkih metoda vlasti.

Tada Račan počinje govoriti o sebi u trećem licu, podsjetio je Budiša i dodao kako je u njemu prepoznao loša i neobrazovana pravnika.

Nije ni čudo kad kad nam je u to vrijeme bio na čelu države predsjednik koji u svom vokabularu raspolaže tek s 300 riječi i pet fraza, ustvrdio je Budiša i zapitao kako se to opet nakon pet godina u predsjedničkoj kampanji traži provjetravanje zraka u obavještajnim službama.

Ta oživljavanja i manifestacije neokomunističke vlasti u svojoj knjizi prati Dujmović, rekao je Budiša.

"Jesu li tadašnji koalicijski partneri znali, tko su im partneri ili su to otkrili tek kad su došli na vlast", upitao je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i dodao kako on smatra da je lustraciju trebalo napraviti.

Lustracija ne znači egzekucija, izjavio je Zidić, zapitavši što možemo očekivati od ljudi koji su skrivali tajnu o pola milijuna ubijenih žrtava njihova režima!

Tako bismo se oslobodili pripadnika i suradnika različitih službi, rekao je i dodao kako danas upravo takve koriste određene politike sa Zapada za ostvarivanje svojih ciljeva u Hrvatskoj.

Posljedica takve politike vidljiva je na Hrvatskoj televiziji i drugim medijima koji stimuliraju atrofiju mozga, istaknuo je Zidić i pozvao Dražena Budišu da se vrati u hrvatsku politiku.

U knjizi "Apsurdna vremena" (329 str.) objavljene su Dujmovićeve kolumne koje nakon zabrane izlaženja u Slobodnoj Dalmaciji novinar objavljuje u Glasu Slavonije.

Predgovor knjizi je napisao Igor Zidić a pogovor Ivica Vrkić.

Tihomir Dujmović (1963.) novinar je na tv-postaji CCN. Ranije je objavio knjigu "Razgovor s dr. Antom Ciligom".

Pročitajte više