Predstavljena hrvatska revija jednominutnih filmova i revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži

Hrvatska revija jednominutnih filmova održat će se u Požegi od 28. do 29. svibnja, a Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži od 3. do 6. lipnja u Zadru, rekli su danas na konferenciji za novinare organizatori revija u Zagrebu.

Na 12. hrvatsku reviju jednominutnih filmova u Požegi prijavljeno je 207 filmova iz 27 zemalja. Predselekcijsko povjerenstvo izabralo je 48 filmova - 18 igranih, 15 animiranih, 11 eksperimentalnih i četiri dokumentarna - koji će biti u službenom programu i natjecati se za službene nagrade revije, rekao je predsjednik Priređivačkog odbora Željko Balog.

Aautori filmova su od 16 godina na više i jedino je ograničenje što filmovi ne smiju biti duži od 60 sekunda, a sasvim je svejedno iz kojih su žanrova, dodao je.

Na 42. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži u Zadru prijavljena su 224 videorada iz 180 filmskih i videodružina. U službeni program uvršteno je 99 videoradova.

I ove godine više je radova djece iz hrvatskih osnovnih škola, 65, te 34 videorada srednjoškolske mladeži, rekla je u ime priređivača, Hrvatskoga filmskog saveza, Vera Robić-Škarica.

Balog je rekao da je novost ovogodišnje filmske revije tzv. mala minuta za autore mlađe od 16 godina te da će se 34 filma tih mladih autora prikazati na službenom programu revije u Zadru.

Zagrepčani će izabrane filmove s obiju revija moći pogledati 12. lipnja u kinu "Tuškanac".

(Hina) xbma ymc

Pročitajte više