Predstavljena knjiga "Šibenski fortifikacijski sustav"

Knjiga "Šibenski fortifikacijski sustav" povjesničara umjetnosti i konzervatora Josipa Čuzele predstavljena je večeras u šibenskoj Gradskoj vijećnici.

O knjizi, koju je objavila Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", govorili su, uz autora, akademik Igor Fisković i glavni konzervator Ministarstva kulture Miljenko Domjan, u nazočnosti brojnih Šibenčana.

Po riječima autora, inače dugogodišnjeg pročelnika Konzervatorskog odjela u Šibeniku, "Šibenski fortifikacijski sustav" je "rezultat višegodišnjeg proučavanja i istraživanja šibenskih tvrđava, kula i zidina kao pretpostavke za njihovo oživljavanje i primjerenije korištenje". Od četiri šibenske tvrđave, najveći dio knjige posvećen je tvrđavi Svetog Mihovila, u podnožju koje je u ranom srednjem vijeku i nastao Šibenik.

"Nema na hrvatskoj obali grada kojem je prirodno okruženje toliko ispunjeno tvorevinama ljudskih ruku, kao što je to Šibenik sa svojim tvrđavama . Čuzelina knjiga značajan je doprinos sustavnom pedesetogodišnjem istraživanju naših fortifikacijskih sustava. Njezina bitna kvaliteta je, da uz prikaz gradnje i nastajanja šibenskih tvrđava i bedema, autor veže i epizode iz povijesti Šibenika. Posebnu vrijednost predstavlja i 30-tak grafika, crteža i tlocrta, kojim je knjiga obogaćena", kazao je akademik Fisković.

"Zašto su našim gradovima trebale utvrde, zidine i kule pokazala je i najnovija hrvatska povijest. Utvrde su znak, simbol mogućnosti da se spasi glava. One su spomenik tehničke civilizacije, ali su zahvaljujući raznim estetskim dodacima postali i spomenici kulture. Mnogi su gradovi srušili svoje bedeme. Šibenik je u tom pogledu jedan od najsačuvanijih i svakako najljepših hrvatskih gradova. Ovom knjigom Čuzela je zadužio svoj dalmatinski i hrvatski zavičaj", kazao je Miljenko Domjan.

"Šibenski fortifikacijski sustav" je 81. izdanje šibenske Gradske knjižnice, koja je osnovana na današnji dan 1922. godine.

(Hina) xzpod ymć

Pročitajte više