Predstavljena Peterlićeva knjiga ˝Studije o devet filmova˝

Knjiga ´Studije o devet filmova´ filmskoga teoretičara Ante Peterlića predstavljena je danas u Multimedijalnom centru (MM) zagrebačkoga Studentskog centra.

Peterlić je u knjizi obradio devet klasičnih ostvarenja filmske umjetnosti - ´M´, ´Pravilo igre´, ´Građanin Kane´, ´Vrtoglavica´, ´Rio Bravo´, ´Do posljednjeg daha´, ´Prošle godine u Marienbadu´, ´Osam i pol´ i ´2001: Odiseja u svemiru´.

Filmska kritičarka Diana Nenadić podsjetila je da je osam Peterlićevih eseja iz te knjige objavljeno u filmskom časopisu ´15 dana´, a jedan u ´Hollywoodu´.

Riječ je o tekstovima u kojima se vidi kako je Peterlić briljirao od najranijih dana, u njima on uočava posebnosti svakog filma i njegove povijesno-stilske smjernice, istaknuo je filmski teoretičar Hrvoje Turković.

Po njegovim riječima, autorove analize rasvjetljavaju često skrovitu motivsku strukturu djela i strukturu osobitih retoričkih postupaka rabljenih u pojedinom filmu.

Turković smatra da će ta knjiga biti ´nezaobilazan priručnik i dragocjen interpretacijski predložak´ za nastavnike, studente, đake, kritičare i sve koje zanima film.

Knjigu je objavio Hrvatski filmski savez.

U povodu predstavljanja knjige, po izboru autora, u MM-u će se večeras prikazati film ´Pravilo igre´ (1939.) Jeana Renoira, koji je u nedavnoj anketi kritičara britanskog časopisa ´SightandSound´, proglašen trećim najboljim filmom svih vremena.

Pročitajte više