Predstavljena povijesna studija S. Leček o seljačkoj obitelji između dva rata

KNJIGA Suzane Leček "Seljačka obitelj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 1918.-1941." predstavljena je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Povijesna studija na više od 530 stranica govori o gospodarskim prilikama na selu sjeverozapadne Hrvatske, strukturi i strategiji seljačkih gospodarstava i seljačkih obitelji te prati i analizira ulogu članova obitelji s obzirom na njihovu životnu dob.

Iako govori o prošlosti, to je knjiga koja će imati veliki odjek, ne samo u krugovima povjesničara, nego i među povjesničarima gospodarstva, demografima, antropolozima, sociolozima i etnografima, rekla je recenzentica dr. Mira Kolar.

Autorica je rekla kako nije riječ o klasičnoj političkoj povijesti, te da je nedostatke izvora nadomjestila metodom usmene povijesti.

Seljačka obitelj imala je ključnu socijalnu ulogu jer nije postojala socijalna država, te dominantno gospodarsku ulogu u kojoj se odnosi među članovima nisu bitno mijenjali, rekla je autorica. Hijerarhija je bila zasnovana na autoritetu starijih, odgoj je bio strog, a osjećaji su se suzdržano pokazivali.

Djeca i nakon što su odrasla ostajala su pod autoritetom roditelja koji su bili vlasnici i upravitelji gospodarstva. Roditelji su odabirali mnogo toga što se danas smatra osobnim pravom, uključujući i odabir supružnika.

Nasljeđivanje je išlo dvojako: po običajnom pravu zemlju su nasljeđivali izravni muški nasljednici, a prema građanskom pravu vlasnik je zemlje mogao odlučiti tko će ju naslijediti.

To je vodilo praksi da zemlja ulazi u miraz, što se sprječavalo isplatom udavače, cjenjkanjem itd.

Smanjenjem obitelji žena preuzima muške poslove, osobito kad ostaje udovica. No, i tada ostaje u neravnopravnom položaju, jer gotovo da nije više imala pravo sklopiti brak i vrlo je teško živjela.

Stariji članovi dugo su zadržali vodeći položaj zahvaljujući iskustvu u vođenju obitelji ili zadržavanju prava na promjenu oporuke, što je bilo moćno oružje u upravljanju obiteljima u promijenjenim uvjetima.

Suzana Leček (1961.) radi u Hrvatskom institutu za povijest i predaje na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Koautorica je dviju knjiga i autorica više znanstvenih radova.

Pročitajte više