Predstavljene dvije knjige Milorada Nikčevića

Dvije najnovije knjige Milorada Nikčevića ´Odsjaji kulturahrvatska i crnogorska kultura stoljećima´ i ´Filološke raspraveinterkulturalni kontekst´ predstavljene su danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Prva knjiga objavljena je u Zagrebu u nakladi Crnogorskoga kulturnoga društva Montenegro-Montenegrina sa sjedištem u Zagrebu, a druga u Podgorici u nakladi Hrvatsko-crnogorskoga društva prijateljstva ´Ivan Mažuranić´

Milorad Nikčević, profesor kroatstike osječkoga Sveučilišta ´Josipa Jurja Strossmayera´, najbolji je poznavatelj hrvatsko-crnogorskih kulturnih stoljetnih veza. Nikčević je to obavio na najbolji mogući kompartistički način, istaknuo je akademik Ante Stamać. Obrađujući spomenute teme, kao vrhunski humanist dao istinitu sliku o crnogorskoj kulturi i književnosti, što je osobito bilo važno u zadnjih desetak godina s obzirom na zbivanja između hrvatskog i crnogorskog naroda, dodao je.

Knjiga ´Odsjaji kultura´ obuhvaća 15 studija koje su 1999. objavljivane u žanru feljtona u ´Glasu Slavonije´. U drugome dijelu ´Obrana identiteta´ skupljeni su autorvi razgovori za različite medije od 1986. do 2002.

Nikčević piše o Crnoj Gori u doba vladavine Petra Petrovića Njegoša, njegovim vezama s banom Jelačićem i J. J. Strossmayerom, o barskom nadbiskupu Šimunu Milinoviću, o novom izdanju hrvatskoglagoljskog misala Dragutina Parčića i drugima.

Stijepo Mijović Kočan predstavio je ´Filološke rasprave´, a riječ je o fenomenu crnogorskoga tiskarstva, jednom od najstarijih na slavenskom jugu, te o crnogorskoj književnoj i jezikoslovnoj suvremenosti.

O Nikčevićevim knjigama govorili su Milica Lukić, urednica ´Odsjaja kultura´, Ernest Fišer, Draško Radusinović i sam autor.

Pročitajte više