Predstavljeno vladino izvješće o ukidanju diskriminacije žene

U HRVATSKOJ je nedavno, prvi put, uvedena zakonska zaštita od spolnog uznemiravanja, te instituti zaštite od obiteljskog nasilja, ali na nekim drugim područjima ženskih prava još ne možemo biti zadovoljni postignutim, kazala je potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina povjerenstva za ravnopravnost spolova Željka Antunović predstavljajući danas Izvješće RH o ukidanju diskriminacije žena.

Vladino je Povjerenstvo izvješće predstavilo članovima 19 nevladinih udruga, organizirajući raspravu o njemu prije nego ga uputi UN-ovu Odboru za ukidanje svih oblika diskriminacije žena.

U izvješću za razdoblje od 1994. do 2003. godine stoji kako su tijekom zadnjih nekoliko godina napravljeni veliki pomaci u institucionalnim mehanizmima zaštite ravnopravnosti spolova. U njemu se ističe da je usklađeno prekršajno, obiteljsko i radno zakonodavstvo s europskim normama radi bolje zaštite žena, te da je to postignuto dobrom suradnjom državnih institucija i nevladinih udruga.

Posebice je značajnim istaknuto donošenje Zakona o ravnopravnosti spolova, skoro imenovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te nedavna izrada programa za promicanje ženskog poduzetništva.

Dobar pokazatelj pozitivnih pomaka je i porast udjela žena u Saboru sa svega pet posto nakon prvih parlamentarnih izbora, do 22 posto u sadašnjem sazivu Sabora, napomenula je Željka Antunović.

Dodala je, međutim, kako ne možemo biti zadovoljni statističkom evidencijom na osnovu spola na nekim područjima. Primjerice, statistički je neprepoznatljiv položaj žena na selu, a to je kompleksno područje na kojem se može puno više učiniti, kazala je Antunović.

Lovorka Marinović iz Međunarodne organizacije za migracije ocijenila je da je značajno poboljšana zakonska zaštita žena, te da je u zadnjih godinu dana jako puno napravljeno u suzbijanju trgovine ženama.

"Uspostavljeni su prihvatni centri, tajno sklonište, žene se više neće tretirati kao prekršitelji zakona, a sve će se raditi u suradnji s nevladinim udrugama", istaknula je Marinović.

(Hina) ntk jn

Pročitajte više