Predstavnici NHS-a kod ministra poljoprivrede Čobankovića

Predstavnike Nezavisnih hrvatskih seljaka primio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, s kojim su razgovarali o smanjenju površina za koncesiju, te ukidanju koncesije na zemlju na područjima općina Dežanovac i Končanica u kojima su prošloga tjedna održali prosvjede te blokirali prometnice, izvijestio je predsjednik kluba osnivača NHSa Vladimir Novotny.

Kako je nakon sastanka s ministrom izjavio Novotny, ministar je obećao da će idući tjedan doći u općinu Dežanovac na sastanak sa seljacima.

Ukoliko se ministar ne pojavi seljaci će ponovo blokirati promet, rekao je Novotny.

Kazao je kako su u NHS-u "zapanjeni represijom i kordonom specijalne policije koja je upotrebljena za suzbijanje seljačkih prosvjeda", pri čemu su i nasilno micani traktori, koji su, kako je kazao, između ostaloga i oštećeni.

Ukoliko dođe do novog prosvjeda Novotny je najavio da blokadu prometnica više neće neće nitko proći, dodajući kako će idući put seljaci na cestu izići kombajnima.

U NHS razmišljaju, kako je rekao, i o podizanju tužbe protiv policije, ili će se pokušati dogovoriti s policijom vezano za prijave koje su najavljene protiv njih, kazao je Novotny te dodao kako u četvrtak u vezi s tim imaju dogovoren sastanak u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj.

Predstavnici Udruge istaknuli su kako su "izneneđeni represijom" koju je policija, kako su rekli, prvi put pokazala prema jednoj seljačkoj udruzi i prosvjedima.

To govori, smatraju članovi NHS-a, da nezavisnim udrugama očito nije dozvoljeno isto što i stranačkim udrugama poput HDZ-ove Zajednice udruga i HSS-ovog Seljačkog saveza.

(Hina) xtp yds

Pročitajte više