Predstavnik ugostitelja opisao kako će izgledati kad se uvedu maske u kafićima

Foto: EPA

NAKON obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu, trgovačkim centrima, pekarama, trgovinama, maske će se uvesti i u sve ostale djelatnosti koje posluju u zatvorenim prostorima, a ono što ljude najviše zanima je kako će izgledati odlazak u restorane i kafiće s maskama.

Naime, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je najavio da se priprema mjera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima.

"Mi sasvim sigurno pripremamo mjeru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. O ostalim mjerama ćemo razgovarati s pojedinim sektorima gospodarstva i u dogovoru s njima ih donositi", kazao je. Konobari već dugo moraju nositi maske, no sad bi isto trebali i gosti.

 

Marin Medak, šef Nacionalne udruge ugostitelja, za Index je rekao da su s Kriznim stožerom dogovorili da zajednički donose sve odluke koje se tiču provođenja mjera u ugostiteljskim objektima, a jedna nova bi se trebala uvesti kroz narednih mjesec dana.

Medak: Gost će trebati nositi masku do stola i isto tako kad ustaje od stola

"U razgovoru s članovima Stožera rečeno nam je da se može očekivati da Hrvatska preslika njemački model što se tiče nošenja maski u ugostiteljskim objektima, uključujući restorane, kafiće i slastičarnice. Gost će trebati nositi masku do stola i isto tako kad ustaje od stola i odlazi na WC ili napušta ugostiteljski objekt. Za vrijeme dok gost sjedi za stolom, ne treba nositi masku, već najnormalnije može sjediti i konzumirati hranu i piće. Pitali smo Stožer kad bi to trebalo skupiti na snagu pa su nam rekli da će se to uvesti u narednih mjesec dana", rekao je Medak za Index.

Navodi kako zasad nisu spominjali nikakve druge mjere koje bi uveli, a dodaje i kako su, osim Nijemaca, ovaj model nošenja maski u ugostiteljskim objektima primijenili i Španjolci te da ga uvode Talijani i Francuzi.

"Gosti će se osjećati sigurnije"

Smatra da ta mjera ne bi trebala odvratiti goste od posjeta restoranima i kafićima, već da bi čak mogla potaknuti one koji se boje zatvorenih prostora da se na taj način osjećaju sigurnije u ugostiteljskim objektima.

"Vjerujem da će to biti dobro jer će se gosti osjećati sigurnije. A moguće je i da će pasti dio prometa, no vjernim gostima bi ova mjera sigurnosti sigurno bila još veći argument da posjete lokal", kazao je Medak.

Kako su krenuli kišovitiji dani, pitali smo ga je li ugostiteljima zadnjih dana pao promet s obzirom na to da mnogi ne žele sjediti na terasi kad je hladnije i kišovitije.

Govori se o još jednoj mjeri, lokali spremni i na to pod uvjetom da im država plati

"Teško je raditi analitiku dok ne dobijemo podatke od Porezne, a oni objavljuju izvješće za prethodni tjedan krajem ovog. Znam neke lokale koji su rekli da im nije pao promet, znam i neke kojima je pao za 40 posto, no jedino podaci Porezne mogu pokazati pravo stanje", kazao je Medak.

Rekao nam je i kako je Stožer spomenuo još jednu mjeru, no ona se zasad neće uvoditi.

"Jedna od mjera je da bi gosti morali ostaviti podatke prilikom ulaska u objekt, no to bi nam sve zakompliciralo. Nemamo dovoljno ljudi da još i to rade, a ne možemo dignuti cijene da bismo kompenzirali trošak zapošljavanja osobe koja bi to vodila. Ako je u interesu države i građana da se i na taj način poveća sigurnost svih, onda nam država to treba kompenzirati. Ne znam kako bi to bilo izvedivo u praksi, recimo ako u kafiću radi jedna osoba u smjeni, pa ona ne može i posluživati i raditi kave i voditi popis. Malo je ugostiteljskih objekata koji imaju recepciju", rekao nam je Medak.

Navodi kako ugostiteljima neće biti problem voditi popise, ali da im se mora platiti osoba koja bi to vodila.

"Što god nam država propiše, mi ćemo to raditi, ali pod uvjetom da nam država pokrije taj dio troška. Stožer otpočetka kopira sve njemačke i austrijske mjere, tako su kopirali i odredbu za skraćenje radnog vremena, što se kod nas pokazalo promašajem. Vidjet ćemo kako će se dalje stvari odvijati", rekao nam je Medak.

Ostojić: Uvođenje maski u ugostiteljske objekte ne bi trebalo donositi generalno za sve

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, koja okuplja vodeće hotelijere, za Index je rekao da ne bi htio komentirati ništa dok se i službeno ne donese odluka.

"Bili smo prošli tjedan na sastanku sa Stožerom i ništa konkretno nije najavljeno. No mislim da uvođenje maski u ugostiteljske objekte ne bi trebalo donositi generalno za sve, već ovisno o epidemiološkom stanju u pojedinoj regiji. Danas poslijepodne očekujemo prijedloge pa ćemo reagirati", rekao je Ostojić za Index.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više