PREDSTAVNIK ŽIDOVA SICG POZITIVNO OCIJENIO SANADEROV POSJET JASENOVCU

Predsjednik Saveza židovskih općina Srbije i Crne Gore Aca Singer pozitivno je ocijenio posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Spomen području Jasenovac, s obzirom na dosadašnji odnos hrvatskih vlasti prema žrtavama u tom ustaškom koncentracijskom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Podsjeća me na Willy Brandtovu izjavu kad je tražio oproštaj od židovskog naroda za zločine počinjene za vrijeme nacional-socijalizma u Njemačkoj", kazao je Singer u srijedu agenciji Beta. "Ako je hrvatski premijer iskren kao što je bio Brandt, onda samo mogu pozitivno ocijeniti taj posjet", kazao je Singer, dodajući da posjet ne tumači u kontekstu dnevne politike, te da "ne želi ulaziti u pitanje broja žrtava u Jasenovcu, jer će ga utvrditi povijest i jer žrtve nitko ne može osporiti".

Aca Singer (81) je nedavno, po četvrti puta, izabran za predsjednika Saveza židovskih općina SCG. On ja najstariji predsjednik neke židovske organizacije u svijetu i jedini koji je preživio njemački koncentracijski logor.

Za razliku od njega, član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, u izjavi agenciji Beta, posjet premijera Sanadera Jasenovcu nazvao je "običnom kurtoazijom" i "pokušajem postizanja političkih poena radi približavanja Europi". Slično je izjavio i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, za kojega Sanaderov posjet Jasenovcu predstavlja "licemjerje i glumu radi osobne promocije".

Potpredsjednik Miloševićeve Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić, suprotno njima, ocijenio je posjet hrvatskog premijera Jasenovcu kao "gest vrijedan poštovanja". "Poštujem Sanaderov gest i uopće ne bih dovodio u pitanje motive posjeta", kazao je Vučelić agenciji Beta, dodajući da bi "volio da i domaći političari koji obavljaju državne funkcije iz toga izvuku pouku".

(Hina) xtta ysd

Pročitajte više