Pregovarači tvrde da bi Sud EU trebao biti jamac prava iseljenika nakon Brexita

Foto: Hina

GLAVNI europski pregovarač za Brexit izjavio je da postoji mnogo razlika spram Britanije u pitanju prava građana, uključujući ulogu EU-ovog suda, koje treba riješiti prije no što počnu pregovori o trgovinskom sporazumu.

"Želimo da građani EU-a u Britaniji imaju ista prava kao britanski građani koji žive u EU-u", rekao je Michel Barnier na konferenciji za tisak u Bruxellesu i dodao da sadašnje britansko stajalište ne jamči jednaka prava.

Barnier je rekao da bi Europski sud pravde trebao biti "krajnji jamac" tih prava a ako se Britanija tome usprotivi "to će stvoriti neizvjesnost". Britanija želi regulirati prava građana po britanskom zakonu.

Britanija dužna platiti izlazak

On je rekao da je potreban napredak u sva tri prioritetna pitanja Brexita prije no što počnu razgovori o širim budućim odnosima. Uz prava građana drugi prioriteti su iznos koji bi Britanija bila dužan platiti za izlazak i granice.

"Ta tri prioritetna pitanja u prvoj fazi pregovora su nerazdvojiva. Drugim riječima, napredak u jednom, ili dva od njih, neće biti dovoljan da se prijeđe na razgovore o našem budućem odnosu s Ujedinjenim Kraljevstvom", rekao je Barnier.

Barnier je odbacio optužbe nekih britanskih političara da je račun koji Ujedinjeno Kraljevstvo treba platiti za Brexit ucjena i da je motiv EU-a kažnjavanje Britanije.

"To je jednostavno pitanje rješavanja računa. Nije lako i mnogo košta u bilo kakvom razvodu. Ne tražimo od Britanije niti jedan euro, niti jednu funtu više no što smo se dogovorili", rekao je Barnier.

Pročitajte više