Pregovori završeni za danas: Još se ne zna tko će voditi Europsku uniju

Foto: EU press

GLASNOGOVORNIK Donalda Tuska objavio je kako je za danas sve završeno te da se pregovori nastavljaju sutra u 11 sati.

 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prekinuo je izvanredni summit čelnika EU-a, posvećen izboru novog vodstva Europske unije i zakazao novi sastanak za utorak prijepodne.

"Predsjednik Europskog vijeća prekinuo je sastanak i ponovno sazvao Europsko vijeće sutra u 11 sati", objavio je Tuskov glasnogovornik Preben Aamann.

Čelnici EU-a okupili su se još u nedjelju u 18 sati, a nakon toga su vođene intenzivne bilateralne i multilateralne konzultacije te je plenarna sjednica počela tek oko 21.30. Međutim, trajala je samo do 23, kada su ponovno počele bilateralne konzultacije koje su trajale sve do 8 sati ujutro.

Prekid summita znači da još nema dogovora, a posljednjih nekoliko sati kružilo je nekoliko kombinacija nove kadrovske križaljke.

Prema jednoj od varijanti novi predsjednik Europske komisije bio Frans Timmermans, a Europska pučka stranka (EPP) dobila bi dvije pozicije - na čelu Europskog vijeća i Europskog parlamenta - doznaje se iz diplomatskih izvora.

Prema diplomatskim izvorima, predsjednica Europskog vijeća bila bi Bugarka Kristalina Georgieva, a predsjednik Europskog parlamenta Manfred Weber. Dužnost visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku bila bi povjerena belgijskom premijeru, liberalu Charlesu Michelu, dok bi danska liberalka Margrethe Vestager preuzela dužnost prve potpredsjednice Komisije.

Diplomati navode da je takav scenarij realan, ali da ništa još nije sigurno.

Svaka dva sata je nešto drugo na stolu

"Dogovor je na stolu i mogao bi proći. Ali svaka dva sata na ovom summitu imamo nešto drugo", rekao je jedan diplomat.

Takvom prijedlogu najviše se opiru čelnici koji dolaze iz Europske pučke stranke, ali ga podržava njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je stranka također u EPP-u, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte.

Na takav prijedlog navodno je pristao i Weber kako bi se spasio koncept spitzenkandidata. Budući da je Weber naišao na oštro protivljenje kako u Europskom vijeću tako i u Europskom parlamentu, jedini preostali spitzenkandidat je nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans.

Europska pučka stranka je kao relativni izborni pobjednik dugo inzistirala na tome da njoj pripada najvažnija pozicija, ona predsjednika Europske komisije, ali njezin spitzenkandidat Weber ne može dobiti potrebnu potporu. Predložiti nekog drugog kandidata iz Europske pučke stranke značilo bi definitivno ubiti koncept spitzenkandidata koji je prvi put korišten 2014. i po kojem je izabran sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Pročitajte više