Premijer Račan putuje u radni posjet Londonu

HRVATSKI premijer Ivica Račan boravit će u utorak i srijedu u Londonu u radnom posjetu Velikoj Britaniji.

Premijer Račan će se u srijedu sastati s britanskim kolegom Tonyem Blairom i s nizom drugih britanskih dužnosnika. Predviđeni su susreti s ministrom unutarnjih poslova Davidom Blunkettom, ministrom obrane Geoffom Hoonom i ministrom za Europu Dennisom MacShaneom.

Premijer Račan sastat će se također i s predsjedavajućim Donjeg doma britanskog parlamenta Robinom Cookom te s članovima Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta.

Predsjednik hrvatske Vlade imat će i radni doručak s urednicima britanskih medija. U utorak će u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose održati predavanje na temu "Hrvatska na putu prema EU".

Posjet Londonu nastavak je europske turneje premijera Račana i drugih hrvatskih dužnosnika, započete prije podnošenja zahtjeva za članstvo u EU. Premijer Račan predao je zahtjev 21. veljače u Ateni. Prema najavama iz grčkog predsjedništva EU-a, Vijeće ministara trebalo bi razmatrati hrvatsku aplikaciju na svom sastanku u travnju i odlučiti hoće li od Europske komisije zatražiti da izradi mišljenje o Hrvatskoj.

Velika Britanija je dosad najglasnije od svih zemalja članica EU-a inzistirala na punoj suradnji s Haškim sudom. London je prošle godine zamrznuo ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog slučaja Bobetko.

Pročitajte više