Ako želi u EU, Račan bi trebao pozvati Srbe da se vrate

JEDAN ugledni veleposlanik zemlje članice Europske unije poručio je premijeru Ivici Račanu da bi se trebao pojaviti na televiziji i dati službenu izjavu kojom pozvao izbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku.

Neimenovani član zagrebačkog diplomatskog zbora za "Jutarnji list" rekao je da bi tako Račan pokazao da se njegova politika povratka Srba razlikuje od HDZ-ove, te bi. Što je još važnije, dokazao da se Hrvatska stvarno može kvalificirati za EU.

Veleposlanik tvrdi da je međunarodni status Hrvatske daleko od idealnoga, te da se sada, kada je naša zemlja podnijela kandidaturu, od nje očekuje mnogo više nego prije.

Sugovornik "Jutarnjeg" ističe da Hrvatska u slijedeća četiri mjeseca mora ispuniti četiri bitna zahtjeva Europske unije: stvoriti političke preduvjete za povratak Srba, poboljšati suradnju s Haaškim sudom, uspostaviti intenzivnu suradnju s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, te ubrzati reformu pravosuđa koja se sada odvija "smiješno sporo".

Račan 18. i 19 u Londonu

Jučer je hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Joško Paro izjavio je da se politički kontakti Zagreba i Londona nastavljaju, unatoč odgodi posjeta Vojvode od Yorka Hrvatskoj. ´Izričito nam je rečeno da svi kontakti na političkoj razini ostaju intenzivni kao dosad´, izjavio je Paro Hini. Dodao je da nije upitan planirani posjet Londonu premijera Ivice Račana, koji bi u britanskoj prijestolnici trebao boraviti 18. i 19. ožujka u sklopu lobiranja za ulazak Hrvatske u EU.

Račan: Pokušava se konstruirati konflikt Hrvatske i Haaga 

Predjednik hrvatske Vlade i SDP-a Ivica Račan je, komentirajući tvrdnje da je Hrvatska izložena pritisku zbog nedovoljne suradnje s Haagom, rekao da se ´zbog raznih razloga pokušava konstruirati konflikt Hrvatske i Haaga´.

Mediji su objavili da je tužiteljica Carla del Ponte pokrenula diplomatsku akciju za pritisak na Hrvatsku, među ostalim zato što hrvatska Vlada nije dostavila Haaškom sudu tražene dokumente te što još nije izručila optuženog generala Ante Gotovinu.

´Ja to nisam vidio tako, a to ni danas ne vidim tako. Oko dokumentacije će više riječi biti idućih dana, a Vlada će tome pristupiti analitički´, rekao je Račan novinarima okupljenima u sjedištu SDP-a gdje se održava sjednica stranačkog predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan je li točno da je raspisana novčana nagrada za informaciju o tome gdje je general Gotovina, Račan je odgovorio da je to hipotetsko pitanje na koje ne namjerava odgovarati, kao ni na poluinformacije. ´Ne bih detaljnije o tome što Vlada namjerava, već o tome što je učinila´, dodao je Račan.

Upitan o zahtjevu Gotovininih odvjetnika da im se dostavi dokumentacija potrebna za obranu njihova branjenika, Račan je rekao da nije s time upoznat.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara