Premijer Sanader i predsjedatelj OESS-a Passy posjetili povratnike u zaleđu Zadra

HRVATSKI premijer Ivo Sanader, koji je danas s predsjedateljem OESSa i ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Solomonom Passyjem, obišao više mjesta u zadarskom zaleđu, izjavio je kako je utvrđeno da se povrat imovine vlasnicima osigura do kraja lipnja ako je ona bespravno zauzeta, a u svim ostalim slučajevima do kraja godine.

"Taj proces ide dobro i njime smo zadovoljni", istaknuo je premijer dodavši da su se susreli s nekoliko srpskih obitelji koje su se vratile u obnovljene kuće, te da je i cilj posjeta bio upoznati se s procesom obnove kuća građanima srpske nacionalnosti i povratom njihove imovine.

Premijer Sanader i predsjedatelj OESS-a Passy posjetili su nekoliko srpskih obitelji, vlasnica obnovljenih kuća u Zemuniku, Biljanima Donjim, Bukoviću i Benkovačkom Selu.

Sanader je izjavio novinarima da su u Benkovačkom Selu susreli i Hrvate koji su do jučer živjeli u srpskim kućama, a sada su uz pomoć lokalne zajednice i države sami izgradili kuće.

"Moja poruka glasi: rat je za nama, sve ono loše što se dogodilo za nama je. Želimo graditi novu budućnost, želimo novu budućnost za naše građane. Želimo Hrvatsku u kojoj će rane iz rata biti zaliječene. Vlada će učiniti sve da na tom putu svakom hrvatskom državljaninu osigura primjeren i dostojanstven život", rekao je hrvatski premijer.

Predsjedatelj OESS-a i ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Solomon Passy zahvalio je Vladi RH na toploj dobrodošlici koju pruža Misiji OESS-a, rekavši kako "dobro znaju da Hrvatska mora prevladati tešku prošlost", te da je "zadovoljan golemim napretkom koji je učinila Hrvatska u prevladavanju te prošlosti". "Zaista je impresivno da ste u tako kratkom razdoblju uspjeli prevladati ratne rane. To je ogromno postignuće. Ovdje sam kako bih ohrabrio vašu vladu da ide naprijed, a OESS je spreman pomoći kad god i koliko god to bude moguće", istaknuo je Passy.

Dodao je kako je također impresioniran i napretkom koji Hrvatska postiže u pregovorima s Europskom unijom. Mi smo članica NATO-a, pa želimo i u tom procesu Hrvatskoj pomoći, izjavio je ministar vanjskih poslova Republike Bugarske.

U svojoj izjavi premijer Sanader čestitao je Solomonu Passyju na predsjedanju organizacijom OESS-a i na važnoj ulozi OESS-a u osiguranju sigurnosti i mira u Europi. "Mi smo najavili kandidaturu Hrvatske za slične misije u drugim zemljama. Hrvatska od zemlje koja se promatra prelazi polako u aktivnu ulogu, želimo aktivnu ulogu u OESS-u", rekao je Sanader.

Obilazeći zadarsko zaleđe, premijer Sanader i predsjedatelj OESS-a Solomon Passy posjetili su u Zemuniku u obnovljenoj kući obitelj Milana Bijelića, koja je donedavno živjela u Zaječaru u Srbiji.

Nakon toga, predstavnici Vlade RH i OESS-a zaustavili su se u Biljanima Donjim gdje su razgovarali sa srpskim povratnicama Jovankom Marčić i Sofijom Škorić.

U Bukoviću su posjetili braću Špiru i Boška Rakića, koji su se vratili u svoje kuće nakon što su ih nedavno napustili Hrvati doseljeni iz BiH, a oni su u obližnjem Benkovačkom Selu sagradili sebi nove kuće. Na kraju, u Benkovačkom Selu posjetili su obitelj hrvatske doseljenice Ružice Jonjić, iz Zenice.

Predstavnice Vlade i OESS-a svugdje su toplo dočekani. Domaćini su im ponudili, mahom domaći kruh ispod peke i pršut.

U pratnji premijera bili su ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, veleposlanik Vladimir Matek, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, saborski zastupnik Ratko Gajica i drugi.

Pročitajte više