Preminuo Sidney Sheldon, najprevođeniji autor na svijetu

SIDNEY SHELDON, američki književnik za kojeg Guinessova knjiga rekorda kaže da je najprevođeniji autor na svijetu, preminuo je u 90. godini života u kalifornijskom gradu Rancho Morales, uslijed komplikacija izazvanih upalom pluća.

Sheldon, koji se rodio 1917. godine u Chicagu, mladost je proveo u Hollywoodu pišući scenarije B-filmova. Nakon što je kraće vrijeme proveo kao vojni pilot u drugom svjetskom ratu, 1948. godine dobio je "Oscara" za scenarij filma "The Bachelor and the Bobby-Soxer".

Osim filma Sheldon je radio i na televiziji, pa mu se tako pripisuje uspjeh TV-serije "I Dream of Jeannie" koja se emitirala od 1965. do 1970. godine.

Pred kraj te serije je počeo pisati kriminalistički roman "Golo lice", za kojeg je dobio uglednu nagradu "Edgar Allan Poe". Njegov slijedeći roman, "Druga strana ponoći", postao je bestseler.

Nakon toga je Sheldon napisao još 17 romana, od kojih su mnogi bili ekranizirani bilo kao film, bilo kao TV-serije. Sheldonova proza je doživjela i veliki uspjeh van američkih granica, te je objavljivana širom svijeta, uključujući i bivšu Jugoslaviju. Guinessova knjiga rekorda tvrdi da su mu djela bila objavljivana u 108 država i na 51 različitom jeziku.

Jedna od karakteristika Sheldonove proze bili su snažni, a istovremeno i fizički atraktivni ženski likovi. Sheldon je tvrdio da takve likove temelji na vlastitim iskustvima, odnosno da je njima bio okružen tokom svog života.

Sheldon, čija je prva supruga Jorja Cutright preminula 1985. godine, se poslije oženio za bivšu glumicu Alexandru Kostoff. Ona je uz njega bila u trenutku smrti. Sheldon je iza sebe ostavio i kći Mary, brata Richarda i dvoje unučadi.

D.A.

Pročitajte više