Presuda Hodorkovskom odgođena za 16. svibnja

OBJAVA presude u sudskom procesu protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, koja se očekivala u srijedu, odgođena je za 16. svibnja, javlja Interfax citirajući službenu odluku koja je postavljena na oglasnu ploču suda Meščanski u Moskvi.

Uzrok odgode nije naveden, ističe Interfax. Služba sigurnosti suda zabranila je novinarima ulaz u zgradu upozoravajući da je presuda odgođena.

Moskovski sud trebao je donijeti u srijedu presudu u objedinjenom postupku protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegovog bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova.

Hodorkovski i Lebedev optuženi su po 11 točaka ruskog kaznenog zakona za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza, čime su državu, tvrdi optužba, oštetili za gotovo milijardu američkih dolara, a optuženi su i za udruživanje u zločinačku organizaciju. Krajnova optužnica tereti za prijevaru.

Tužiteljstvo je zatražilo za Hodorkovskog i Lebedeva zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina, dok za Krajnova traži uvjetnu kaznu zatvora od 5 i pol godina budući da je djelomično priznao krivnju.

Hodorkovski (41) je odbacio sve optužbe zbog kojih je u pritvoru od listopada 2003., a isto je učinio i Lebedev.

Pročitajte više