Presuda Radovanu Karadžiću 2014. godine

PREDSJEDNIK Haškog tribunala Theodor Meron kazao je večeras pred Savjetom sigurnosti UN-a da očekuje da će Tribunal sljedeće godine izreći šest presuda, a da će presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena 2014., prenosi Beta.

Sudac je podnoseći redovni polugodišnji izvještaj o radu Tribunala kazao i kako ne očekuje da će žalbeni postupak u procesu Vojislavu Šešelju biti okončan pravomoćnom presudom do kraja 2014.

Završne riječi u prvostupanjskom procesu Šešelju, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, zakazane su za 5. ožujka iduće godine, a pretresno vijeće će potom donijeti nepravomoćnu presudu.

Sudac je kazao i da se ne može predvidjeti kada će biti završni procesi posljednjoj dvojici uhićenih optuženika, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću. Prema njegovim riječima, očekuje se da će iduće godine Tribunal izreći jednu pravomoćnu presudu, nakon završetka žalbenog postupka.

Izricanje pet pravomoćnih presuda planirano je za 2013. Tada će biti završeni procesi, između ostalih, Nikoli Šainoviću i četvorici vojnih i policijskih generala osuđenih za ratne zločine na Kosovu, kao i šestorici časnika Vojske Republike Srpske koji su osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti u Srebrenici.

Predsjednik Suda procijenio je da žalbeni postupci u postupcima protiv Vojislava Šešelja, Zdravka Tolimira i lidera bosanskih Hrvata na čelu s Jadrankom Prlićem neće biti završeni do prosinca 2014. 

Pročitajte više