Prevoditeljica FBI-a izdala zemlju, pobjegla u Siriju i udala se za islamističkog terorista

Screenshot: YouTube/CNN

NOVINAR portala CNN Scott Glover u nedavnom članku donosi priču o prevoditeljici koja je radila u FBI-u na tajnim zadacima, lagala nadređenima o tome što radi, pobjegla u Siriju te se udala za terorista.

U nastavku prenosimo dijelove njegove priče.

Odbjegla prevoditeljica

"Danielle Greene rodila se u Čehoslovačkoj, a jedno je vrijeme živjela u Njemačkoj. Vrlo se rano udala za američkoga vojnika i preselila u Sjedinjene Američke Države. Završila je koledž na sveučilištu Cameron u Oklahomi i magistarski studij iz povijesti na sveučilištu Clemson.

Bila je među boljim studentima i dobila je posao kao prevoditelj u jednoj od američkih vladinih agencija. Zbog poznavanja njemačkog jezika, počela je raditi za FBI 2011. godine kao ugovorna prevoditeljica".

Reper-terorist

"Dennis Cuspert bio je njemački reper koji se nakon automobilske nesreće preobratio na islam 2010. godine, a kasnije je postao terorist i počeo je novačiti Nijemce za Islamsku državu (ISIS). Kao reper bio je poznat pod imenom Deso Dogg i bio je prekriven tetovažama u stilu američkih repera.

Kao islamist imao je nekoliko imena, u svojim pjesmama slavio je Osamu bin Ladena, a prijetio je bivšemu američkome predsjedniku Barracku Obami. Na internetu mu je rastao utjecaj te se našao na radaru protuterorističkih organizacija na dva kontinenta".

Razvoj događaja

"Greene je u siječnju 2014. godine počela raditi na slučaju "Pojedinca A", islamističkog terorista za kojeg se ispostavilo da je Cuspert. U lipnju iste godine pobjegla je od muža u Siriju pod izgovorom da ide posjetiti roditelje u Njemačku i tamo se udala za Cusperta.

Nakon dva mjeseca shvatila je da je pogriješila i pobjegla je natrag u SAD, gdje je uhićena. U prosincu je priznala krivnju nakon suradnje s vlastima, a puštena je na slobodu u kolovozu 2016. godine, nakon dvije godine provedene u zatvoru".

Suđenje

"Suđenje je bilo tajno zbog sigurnosti optužene i istrage, a Greene je otpočetka uvelike surađivala s vlastima. Počinila je kazneno djelo kojim je ugrozila nacionalnu sigurnost i za koje se inače dodjeljuju vrlo visoke kazne, ali joj je zbog kajanja i velike količine korisnih informacija koje je iznijela vlastima smanjena kazna.

Izjavila je da je bila slaba i da se nije znala nositi sa situacijom, a kada je shvatila da je napravila pogrešku, pobjegla je. Danas radi kao hostesa u hotelu".

Mediji i objave u javnosti

"U objavi Državnoga tajništva SAD-a u veljači 2015. godine spominje se Cuspert kao terorist, ali se ne spominje njegov brak s FBI-evkom. No, nekoliko su dana kasnije njemačke novine objavile priču o vjenčanju islamističkoga terorista i FBI-eve špijunke, ali ovdje se, za razliku od sudskog izvješća, govorilo da je taj brak bio FBI-ev plan prema kojemu je Cusperta nasamarila FBI-eva špijunka. FBI je to odbio komentirati.

U listopadu 2015. godine Pentagon je objavio da je Cuspert poginuo u zračnom napadu na sirijski grad Raqqah, a devet mjeseci kasnije, 3. kolovoza 2016. godine, objavio je da to ipak nije točno. Dan kasnije, Greene je puštena na slobodu", zaključuje Glover u članku.
 

Pročitajte više