Prevrnula se prikolica s 30-ak vojnika koji su pomagali na poplavljenim područjima

U PETAK oko 22.30 sati traktorska prikolica koja je prevozila više od 30 vojnika u selo Šumarina prevrnula se. Prilikom prevrtanja prikolice trojica vojnika lakše su ozlijeđena. Nakon liječničkog pregleda vojnici se nalaze u svojim postrojbama i bez težih ozljeda.

Po vojnike je došao traktor s prikolicom kada su dovršili građenje nasipa na kanalu na Baranjskoj Karašici. Tada je došlo do napuknuća rude, što je dovelo do prevrtanja prikolice.

Karašica počela opadati

U Baranji prema posljednjim informacijama neće biti potrebna evakuacija 1.500 ljudi. U subotu je romskom naselju u Slavonskom Brodu zbog nabujalih voda evakuirano 11 obitelji. Situacija u drugima poplavljenim područjima se stabilizira.

Na baranjskim područjima pogođenima poplavom, u naseljima Luč, Šumarina i Šećerana, stanje je pod nazdorom, a vodostaj Karašice počeo je opadati u prosjeku jedan centimetar na sat. Opadaju i vodostaji u ostalim dijelovima županije gdje je stanje također stabilizirano, ali sve mjere i dalje ostaju na snazi zbog najavljenog rasta Dunava.

Svi nasipi se nadziru i sve nadležne službe su na terenu, a osim pet osoba starije životne dobi, koje su jučer s tog područja smještene u Dom za stare i nemoćne osobe u Belom Manastiru, nema dojava o potrebi evakuacije ostalog stanovništva.

Dunav bi idući vikend mogao narasti i do dva metra

Ali voda prijeti s druge strane. Naime, Mađari su u svoje kanale i akumulacijska jezera pustili velike količine vode te propustili o tome obavijestiti Hrvatske vode. Istodobno, Dunavom se iz Srednje Europe spušta veliki vodeni val koji bi mogao dovesti do porasta rijeke do dva metra.

Uz pomoć pripadnika HV-a se radi na ojačavanju baranjskih nasipa, a od sutra će se u Batini započeti s izgradnjom nasipa kako bi se iskoristili povoljni vremenski uvjeti do dolaska vrhunca vodenog vala na Dunavu, koji se očekuje idućeg vikenda.

Seljaci: Šteta milijardu kuna, Čobaković: Ne napuhujte!

Ministar poljoprivrede Petar Čobaković sinoć je na sastanku sa seljačkim udrugama u Slavonskome Brodu poručio da se šteta od poplava mora realno procijeniti, a ne napuhavati. Dok je on oprezan s procjenom štete, seljaci tvrde da je u Slavoniji poplavljeno između 120 i 130 tisuća hektara obradive površine. S prosječnim ulaganjem od 7.500 kuna po hektaru, oni smatraju da ukupna šteta iznosi oko milijardu kuna.

HAK: Zatvorene dionice cesta u Slavoniji

Hrvatski autoklub je jutros izvijestio da su zbog izlijevanja na kolnik zatvorene dionice cesta na sisačkom području ŽC Mala Gorica-Žažina, na bjelovarskom području Dražica-Orlovac, Veliko Vukovje-Međurić i ŽC Nova Ploščica-Orlovac, na virovitičkom području ŽC Zokov Gaj-Bokšić Lug, u Požeško-slavonskoj županiji cesta Poloje-Bučje te na slavonsko-brodskom području ŽC Ciglenik-Lužani, Lužani-Kloštar-Slavonski Kobaš, Slobodnica-Kaniža i Gudinci-Sikirevci.

Zbog urušavanja mosta zatvorena je županijska cesta Ladimirevci-Satnica kraj Valpova. Zbog klizišta se otežano, jednim trakom, prometuje na cestama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (D 34 Daruvar-Maslenjača - na snazi je i zabrana za teretna motorna vozila), u Osječko-baranjskoj županiji (D 212 Zmajevac-Batina) te u Zagrebu na Sljemenskoj cesti, kod Kraljičinog zdenca.

Na teren izašlo još 200 vojnika

Namjenski organizirane snage koje su jučer upućene na područje Baranje broje 200 vojnika, desetak transportnih kamiona za evakuaciju stanovništva i prijevoz materijalnih sredstava te ostala potrebna inženjerijska i logistička sredstva.

"Na ugroženom području Baranje stanje na nasipu je pod kontrolom i stabilno te evakuacija nije pokrenuta. Izvršene su pripreme za eventualnu evakuaciju stanovništva naselja Luča, Šumarine i Šećerane", naveo je jučer DUZS.

2. lipnja su na područje Oriovca upućene prve namjenski organizirane snage s ukupno 200 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, tako da se na područjima ugroženima od poplave sada nalazi više od 400 vojnika, a u pripravnosti je pet posebnih namjenski organiziranih snaga s više od tisuću pripadnika Oružanih snaga RH.

Poplave odnijele jedan život

75-godišnja Marija Labrović preminula je u četvrtak navečer u osječkoj bolnici nakon što su se liječnici dva dana borili za njezin život.

Starica je teško ozlijeđena u utorak ujutro kada je zbog velikih poplava došlo do otklizavanja tla i odrona zemlje na njezinu kuću. Iako su joj susjedi odmah krenuli pomoći i počeli kopati kako bi došli do nje, izvukli su je tek vatrogasci dva sata kasnije, nakon čega je s teškim ozljedama smještena na Intenzivnu jedinicu KBC-a Osijek. Od dolaska u bolnicu bila je kritično i stanje joj se pogoršavalo.

Crveni križ prikuplja pomoć

Zahvaljujući Crvenom križu, u najkritičnije poplavljeni dio Đakovštine, općinu Strizivojna, stigla su tri isušivača koja će poslužiti stanovnicima poplavljene Ulice Šokadije, kao i strizivojačkom naselju Soljaku. Od nedjelje je na tom području palo više od 104 litre po četvornom metru.

Zbog obilnih kiša koje su uzrokovale poplave u mnogim mjestima diljem zemlje, Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći. Donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu se uplatiti na žiro-račun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon broj 060 9011, s cijenom poziva od 6,15 kuna (PDV uključen).

Pomoć poplavljenim područjima može se dati i online donacijama na stranici Hrvatskog Crvenog križa.

Pročitajte više