Prihvaćen prijedlog proračuna grada Zagreba za 2004. u prvom čitanju

PRORAČUN Grada Zagreba za 2004. planiran je u iznosu od 4,985 milijardi kuna što je 217 milijuna kuna ili 4,5 posto više od ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine na kojoj je prijedlog proračuna privaćen u prvom čitanju.

Kojić je u prethodnoj raspravi naglasio da su u proračunu povećani iznosi za mjesnu samoupravu i kulturu te predškolstvo, kao i za gospodarstvo, i dodao da kapitalna ulaganja i tekuće održavanje čine jednu trećinu proračuna.

Proračun za 2004. je u ime Kluba SDP-a podržala Jelena Pavičić i izrazila uvjerenje da će se iznaći način za iskorak u rješavanju glavnog problema Zagreba - prometa.

Radoslav Dumančić (HB) je predložio da Grad uđe u kreditno zaduženje od 150 do 200 milijuna kuna za gradnju novih vrtića i škola. Ivan Bračić (HDZ) pitao je što će biti s gradnjom Muzeja suvremenih umjetnosti kad bolnica u Blatu i Dinamov stadion još stoje nedovršeni te napomenuo da pri planiranju gradskog proračuna treba uzeti u obzir i smanjenje PDV-a na 20 posto koje će kaže, u novj vladi predložiti HDZ.

Jurica Meić (SDP) mu je replicirao rekavši da se smanjenjem PDV-a neće napraviti rupa u gradskom proračunu i da će za Muzej suvremene umjetnosti grad izdvojiti 32 milijuna kuna pitajući koliko će izdvojiti država budući je to projekt od zajedničkog interesa.

Ivan Friščić je u ime HSP-a predložio da se s 3,5 na 7 milijuna kuna poveća iznos za program od socijalnog i humanitarnog značenja za branitelje Domovinskog rata i njihove obitelji, borce II. svjetskog rata i civilne invalide rata. Predložio je i osnivanje zajedničkog centra za branitelje i rekao da treba izjednačiti djecu umrlih od posljedica rata s djecom poginulih.

HSP-ovac Miroslav Rožić je ocijenio da kriteriji i prioriteti u proračunu za 2004. nisu jasni i da proračun nastoji zadovoljiti sve što nije dobro. Naveo je primjer Doma invalida za koji se izdvaja pol milijuna kuna što opet neće biti dovoljno za dovršenje tog objekta. "Kojiću, odriješi kesu", čulo se iz skupštinskih klupa, a Slavko Kojić je napomenuo da je po novoj odredbi Zakona o proračunu obveza svakoga da u amandmanu kojim predlaže povećanje izdataka za neku svrhu ujedno predloži i gdje se drugi izdatak može smanjiti.

Nakon rasprave o izvješću proračun za 2004. s pitanjima i prijedlozima upućen je u drugo čitanje i na donošenje na slijedećoj skupštinskoj sjednici.

Gradska skupština nastavljena je raspravom o brojnim izvješćima među kojima je i izvješće o spalionici opasnog otpada Puto i izvješće o poslovanju trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba.

Pročitajte više