Prijatelji životinja ponovno na ulici: "Dug je i mučan put od farme do tanjura"

DANAS su Prijatelji životinja, u znak prosvjeda protiv mučnog transporta živih životinja, ponovno izašli na zagrebačke ulice. Sa sobom su nosili veliki transparent "Dug je i mučan put od farme do tanjura".

"Trudne krave, koje su 28. kolovoza ove godine provele 70 sati u kamionu i više od 30 sati na graničnom prijelazu Županja-Orašje, ukazale su na neprovođenje zakona i pravilnika i okrutnu stvarnost životinja u transportu. Prijatelji životinja žele skrenuti pozornost na patnju šest milijuna životinja, koje se godišnje prevozi dulje od 8 sati diljem Europe, kao i na nužnost provođenja i pooštravanja zakona i pravilnika o transportu životinja. Na hrvatskim granicama kamioni stoje redovno i do pet sati unatoč maksimalna, zakonom propisana dva sata. Mučna putovanja životinja koje se prevoze iz Europske unije traju nerijetko i nekoliko dana", ističu Prijatelji životinja te dodaju kako je "transport živih životinja potpuno nepotreban, neetičan i okrutan te bi kao takav trebao biti u potpunosti zabranjen".

Dugačka prosvjedna povorka protiv okrutnosti nad životinjama u transportu u 11 sati je krenula s Trga kralja Tomislava, preko Trga bana Jelačića, Ilicom i Frankopanskom ulicom, do Trga maršala Tita, gdje su prosvjednici ušli u kamion za transport životinja kako bi ukazali na svakodnevnu patnju tih živih bića na prometnicama Hrvatske i Europe.

I.M.
Foto: B. Č.

Pročitajte više