Prije odluke o uručenju optužnice novo vještačenje Bobetkove sposobnosti

PRIJE odluke o dostavi haške optužnice umirovljenom generalu Janku Bobetku ponovno će se medicinski vještačiti njegova sposobnost za sudjelovanje u postupku, izvijestio je zagrebački Županijski sud.

Prije odluke o dostavi optužnice istražni je sudac ponovno naložio vještacima zagrebačkog Medicinskog fakulteta da obave vještačenje radi utvrđenja sadašnje sposobnosti umirovljenog generala Bobetka za sudjelovanje u postupku. Po pribavljanju nalaza i mišljenja vještaka istražni sudac će odlučiti o obavljanju radnji prema nalogu Haškog suda, kaže se u priopćenju suda.

Ne navodi se do kojega roka medicinski vještaci moraju završiti vještačenje.

Haški sud je 19. ožujka hrvatskoj Vladi uputio nalog da Bobetku ili njegovom odvjetniku uruči optužnicu, nakon čega će povući nalog za uhićenjem i predajom. Sud je zatražio od Hrvatske da uručenje optužnice potvrdi do 4. travnja.

Nalog Haškog suda dodijeljen je istražnom sucu Zoranu Luburiću koji je u studenome prošle godine preuzeo prvi nalog Haškog suda za Bobetkovim uhićenjem.

Sa zagrebačkog Županijskog suda podsjećaju da su po nalogu istražnog suca vještaci Medicinskog fakulteta u dva navrata, 27. studenoga 2002. i 21. siječnja 2003., ustvrdili da Bobetko nije sposoban za sudjelovanje u sudskom postupku, te da su isto zaključili i vještaci koje je uputio Haški sud.

(Hina) pp/so so

Pročitajte više