Prije tri godine ušli smo u Europsku uniju - što se promijenilo?

Foto: Shutterstock

OBILJEŽAVAMO 3. godišnjicu stupanja u Europsku uniju.

1. srpnja 2013. godine Hrvatska je postala 28. punopravna članica Europske unije. Da je situacija sada blistava - i nije.

Mi smo tek na 59 posto prosjeka Europske unije po razvijenosti, od nas su nerazvijenije jedino Bugarska i Rumunjska. Dobrano zaostajemo u iskorištavanju EU fondova. Hrvatska je druga najlošija članica po stopi nezaposlenosti, a nismo profitirali ni u stranim ulaganjima. Sektor turizma, ipak, bilježi rast prema svim pokazateljima.

Na treću godišnjicu naše veze s Unijom prisjetimo se tog dana kada su Oda radosti i podizanje europske zastave na glavnom zagrebačkom trgu, simbolično obilježili ulazak Hrvatske u europsku obitelj. Pozdravio nas je nekadašnji predsjednik Europske komisije Barosso, dok su tadašnji premijer i predsjednik Zoran Milanović i Ivo Josipović poslali građanima poruke.

"Dobro jutro Hrvatska! Dobro došla u EU. Hrvatska je izabrala bio most prema boljoj budućnosti regije kojoj su europske težnje uz najviše standarde zaštite prava i manjina, najefikasnije sredstvo za prevladavanje prošlih trauma", rekao je Milanović.

"Ovo je prvi dan naše europske budućnosti. Prvi u nizu dana koji se ne smije propustiti, priliku koja za mnoge znači novi posao, uspjeh, afirmaciju", rekao je Josipović.

Pročitajte više