Prikazan Dovranićev film "Vukovarski poliptih IV"

Dokumentarni film redatelja Darka Dovranića "Vukovarski poliptih IV zločin i zločinci" prikazan je večeras u zagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi.

O filmu su govorili svjedok zločina u Vukovaru nad hrvatskim vojnicima i civilima Dragutin Berghofer Beli, ravnatelj Ratnoga saniteta u Vukovaru dr. Juraj Njavro, sudac Županijskog suda u Osijeku Miroslav Jukić i povjesničar Josip Jurčević.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbol bila je najavljena, ali nije došla.

Pokolj u Vukovaru se dogodio pred očima boraca za ljudska prava, rekao je Njavro i dodao kako je "u samoj blizini stratišta među inima stajao i međunarodni posrednik Sirius Vance".

Ako ne postoji kolektivni grijeh kako može postojati kolektivni oprost, zapitao je Njavro i upozorio kako nije moguće od bake koja je na svojim rukama donijela mrtvu šestomjesečnu bebu tražiti oprost za one koji su ubili to dijete.

Film je blag i u njemu nema ništa sporno, rekao je Jurčević i dodao kako ne vidi nikakva razloga za sprječavanje njegova prikazivanja na HTV-u.

O mučenjima u srpskim logorima govorio je Dragutin Berghofer Beli koji je napomenuo kako su prije likvidacije, novinara Radio Vukovara Sinišu Glavaševića četnici nasmrt pretukli.

Film "Vukovarski poliptih IV - zločin i zločinci" snimljen je 1996. godine ali nikada nije prikazan na Hrvatskoj televiziji.

U filmu je ispripovijedana istina o vukovarskoj bolnici, događajima na Ovčari i u srpskim logorima.

(Hina) xmkov yln

Pročitajte više