Primorac: Darovitu djecu valja pratiti od predškolske dobi do fakulteta

DO KRAJA rujna bit će raspisan natječaj za projekt sustavne brige za darovitu djecu u sklopu kojeg bi trebala biti izrađena i baza podataka o takvim učenicima, naglasio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj tribini Hrvatskoga školskog sindikata "Preporoda".

Istaknuvši da treba pratiti darovitu djecu od predškolske dobi do fakulteta, Primorac je rekao kako očekuje da će se na natječaj javiti pojedinci s osmišljenim projektima.

Osvrnuvši se na akciju Ministarstva "Nagradimo odlikaše", u kojoj su najbolji učenici mogli povoljno nabaviti računala, Primorac je ustvrdio kako je akcija prisilila velike tvrtke da na hrvatskom tržištu snize cijene računala za 35 posto.

Na tribini je bilo riječi i o državnoj maturi, koju ministar smatra nacionalnim prioritetom.

Po riječima državnog tajnika za srednje škole Želimira Janjića uvođenje državne mature poduprlo je 92,8 posto srednjih škola i do kraja kolovoza bit će dovršene recenzije projekta državne mature.

Najavio je da će uskoro biti raspisan natječaj za šest znanstvenih novaka za Nacionalni ispitni centar, koji će biti zadužen za provedbu tog opsežnog projekta.

Državna bi matura trebala početi najranije 2008., jer je kao nacionalni projekt želimo temeljito pripremiti, rekli su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na tribini.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više