Priopćenje s Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a

Nacionalno vijeće Hrvatske demokratske zajednice odbacilo je danas optužbe saborskih klubova SDPa, HSSa i HSPa da je novi sastav Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa izglasan na nelegalan način i dalo punu potporu članu Predsjedništva HDZa, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, priopćeno je iz HDZa.

Iz Tajništva te stranke večeras je priopćeno i da je Središnji odbor HDZ-a na svojoj današnjoj sjednici pozdravio i jednoglasno podržao odluku Predsjedništva HDZ-a da kandidat stranke na predsjedničkim izborima bude zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor.

Središnji odbor danas je razmatrao aktualno političko stanje u Hrvatskoj i dao punu potporu Vladi i saborskoj većini na dosadašnjem radu i vođenju državne politke, kaže se u priopćenju.

U priopćenju sa sjednice Nacionalnog vijeća kaže se da to tijelo dbacuje "zlonamjerne i neistinite optužbe saborskih klubova SDP-a, HSS-a i HSP-a izrečene u otvorenom pismu članu Predsjedništva HDZ-a, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu".

"Potpuno je neistinito da glasovanje o članovima saborskog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nije obavljeno u skladu s Poslovnikom.

"Zastupnici SDP-a, HSS-a i HSP-a obvezni su glasovati, a ne opstruirati donošenje odluka 'bježanjem' sa sjednice u trenutku glasovanja.

"Nacionalno vijeće HDZ-a odbacuje optužbe iz otvorenog pisma tri saborska kluba u kojemu se tvrdi da su promjene u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa i način izbora njegovih članova motivirani željom za prikrivanje sukoba interesa i korupcije. Upravo suprotno, HDZ se zauzima za punu otvorenost i praćenje dužnosničkih aktivnosti u kojima su mogući sukobi interesa te za odlučno suzbijanje korupcije.

Klubovi SDP-a, HSS-a i HSP-a ustvrdili su u otvorenom pismu da je predsjednik Sabora grubo prekršio Poslovnik jer, tvrde, nije smio provesti glasovanje dizanjem ruke zato što to nije zatražio ni jedan klub zastupnika, te da je time "omogućio falsifikat ishoda glasovanja".

"Glasovanje je potpuno legalno provedeno i u skladu s Poslovnikom, " rekao je večeras glasnogovornik stranke Ratko Maček.

(Hina) pp/xdm yjn

Pročitajte više