Pristigla 74 naslova za nagradu "Grigor Vitez 2004."

Na natječaj za nagradu "Grigor Vitez 2004." za tekst i ilustraciju u knjigama i slikovnicama za djecu pristigla su 74 naslova od 23 nakladnika, izvijestio je danas osnivač nagrade Savez društava Naša djeca Hrvatske.

Na natječaj za nagradu za tekst i ilustraciju prijavljeno je 37 naslova, za tekst 16, te 21 naslov za ilustraciju, autorskih djela 39 književnika i 38 ilustratora.

Prijavljena djela, po ocjeni organizatora, upućuju da je književna produkcija za djecu mlade u prošloj godini bila žanrovski bogata i raznovrsna - dječji romani, slikovnice, bajke, kratke priče, igrokazi, zbirke pjesama, zbornici i likovne monografije.

Peteročlano povjerenstvo za dodjelu nagrade tijekom siječnja i prve polovice veljače odlučit će o najuspješnijim autorima i nakladnicima za prestižnu nagradu za dječje stvaralaštvo, koja će dobitnicima biti uručena na svečanosti u veljači, mjesecu rođenja pjesnika Grigora Viteza.

Nagrada "Grigor Vitez" osnovana je i prvi put dodijeljena 1967. Osnivač nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske, koji od početka dobiva novčanu potporu Ministarstva kulture, a od 2002. Nagradu novčano podupiru i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Gradski ured za kulturu Zagreba.

Dodjeljuje se za najbolji književni tekst i ilustraciju odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice, a sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue "Ptica", akademske slikarice Ksenije Kantoci. Dosad su nagradu dobila 44 književnika za tekstove i 25 likovnih umjetnika za ilustracije, za stotinjak knjiga za djecu i mlade.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više