Priznali greške: Nakon "terora" Fine nad građanima, Vlada mijenja zakon o ovrhama

VLADA Jadranke Kosor na današnjem je zasjedanju priznala očigledne pogreške ovršnog zakona te je u Sabor poslan "Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ovršnog zakona", a koji bi trebao ispraviti greške te se otklanjaju dvojbe u pogledu primanja i naknada izuzetih od ovrhe.

Fina bez objavijesti o ovrhi pa mnogi ne znaju tko im i od kada oduzima sva primanja

Podsjetimo, kako je nedavno objavljen službeni podatak da je u Hrvatskoj blokirano 165.000 računa građana kao i da je otvoreno 78.142 posebna računa zbog izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti.

Jedan od glavnih problema bio je i da dužnici često nisu ni znali da je postupak ovrhe pokrenut, a često su se uzimali iznosi nad kojima je bilo zabranjeno provoditi ovrhu kao što su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnoga oštećenja.

Iz Fine su se opravdavali kako su osnove za plaćanje donesene prije 1. siječnja ove godine kada Zakon nije bio stupio na snagu.

Kosor: Evo sada će biti bolje

"S ovim izmjenama jasno se sada definiraju primanja koja su izuzeta od toga postupka ovrha", pokušala je danas pojasniti Kosor dodajući da se mora pokazati kako se vodi posebna briga o osjetljivim skupinama u društvu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je ispred hrvatske Vlade bio zadužen objasniti kako se mijenjaju običaji Fine pa će prema novom zakonu morati biti dužni uplatitelju javiti podatke o posebnom računu kojeg svaki ovršenik mora imati. Odnosno mora mu javiti podatke o zaštićenom računu na kojem će mu sjedati zaštićena primanja.

Treće ročište za nekretninu, a Fina mora poslati obavijest

"Kod ovrhe na nekretnini propisuje se mogućnost održavanja još jednog, trećeg ročišta za dražbu, time da se nekretnina na drugom i trećem ročištu ne može prodati ispod jedne polovine njezine utvrđene vrijednosti", jedna od novina prijedloga izmjena ovršnog zakona.

Također Fina će po prihvaćanju ovog zakona morati sada bez odgode obavijestiti uplatitelje o vrsti tražbine za koju je ovrha određena, što do sada, kako smo napisali, nije bio slučaj.



 

Pročitajte više