Prodaja računala u Srbiji i Hrvatskoj raste, dok u Sloveniji pada

TRŽIŠTE osobnih računala u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji zajednički raste s prodanih 220.251 računala u prvom tromjesečju 2008. godine što je za 42 posto više nego prethodne godine.

Istraživanje je provela analitička tvrtka IDC Adriatics sakupivši podatke iz odvojenih kvartalnih istraživanja u te tri države.

Srbija i Hrvatska ljubitelji prijenosnika

Najveći ljubitelji PC-a u prvom kvartalu ove godine svakako je Srbija, gdje je zabilježen rast prodaje od 78 posto, dok je Hrvatska na drugom mjestu s porastom prodaje od 45 posto, a Slovenija je zabilježila pad prodaje od 10 posto. U Hrvatskoj je ukupno prodano 83.179 računala od čega je zabilježen velik porast prodaje prijenosnika, isporučeno je njih 42.265 što čini godišnje povećanje od 93 posto.

Rast prodaje stolnih računala i poslužitelja također je poraslo, najviše zahvaljujući telekomunikacijskim tvrtkama, komunalnim službama, bankarstvu i drugima. Prvi na listi isporuke računala je HP, slijedi M San Grupa dok jena trećem mjestu Acer.

Srbija je "bogatija" za ukupno 100.214 računala što je godišnji porast od 78 posto. Iako je prijenosnika u Srbiji bilo prodano oko 300 tisuća u tom je segmentu zabilježen porast od 97 posto što znači da će ubrzo zastupljenost i potražnja prijenosnika premašiti potražnju stolnih računala.

Stolna računala drže 68 posto ukupnog PC tržišta te zemlje, prijenosnici 30 posto, a x86 poslužitelji preostalih 2 posto tržišta. Najprodavanija računala u Srbiji su pak HP i Fujitsu Siemens čija prodaja i dalje raste ponajviše zbog veletrgovina .

Slovenci kupuju sve manje računala

Susjedna Slovenija "bogatija" je za 36.857 novih računala što je pad prodaje od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pad prodaje zabilježen je i kod stolnih računala (-10 posto), prijenosnika (-11 posto) i servera (-3 posto).

Uzroci pada prodaje računala su visoka inflacija, pad slovenskog burzovnog indeksa, najavljeni štrajkovi sindikata, ali i opći rast životnih troškova. Iako je potražnja oslabila, vodeća mjesta po ostvarenim rezultatima na slovenskom tržištu pripada HP-u i Lenovu.

V.M.

Pročitajte više