Prodi: Italija traži da mi vladamo

U 11 od 13 regija u kojima su se u nedjelju i ponedjeljak na regionalnim izborima birani novi predsjednici i nova vijeća pobijedila je koalicija lijevog centra, Unija, čelnika Romana Prodija koji je u utorak, komentirajući rezultate, izjavio kako je to znak da se talijanski birači traže promjenu vlasti.

"Italija traži da mi vladamo", rekao je Prodi.

Predsjednik talijanske vlade desnog centra Silvio Berlusconi doživio je velik poraz, jer ne samo što je njegova koalicija, Kuća sloboda, izgubila 6 regija u kojima je vladala, a potvrdila se samo u dvije (Lombardija i Veneto), već je dobio i manje glasova. Berlusconi je uoči izbora kazao kako za konačnu ocjenu neće vrijediti samo broj osvojenih regija, već i ukupan zbir glasova. Računa li se ukupan broj dobivenih glasova, onda je Unija dobila 52,3 posto glasova, a Kuća sloboda samo 44,1 posto, što znači da Berlusconi u zemlji više nema većinu.

Unuka fašističkog diktatora Benita Mussolinija, Alessandra Mussolini dobila je samo 1,2 posto glasova, pa njezina pojava na listama nije oduzela glasove desnom centru i nije utjecala na poraz kandidata Berlusconijeve koalicije. U regiji Lazio, gdje je guverner bio Francesco Storace, predstavnik Nacionalnog saveza, pretpostavljalo se da će glasovi Alesandre Mussolini utjecati na konačan ishod, no to se nije pokazalo istinitim, jer je dobila samo 1,9 posto glasova. Storace je izgubio osvojivši samo 47 posto glasova, dok je kandidat Unije, novinar RAI-a, Piero Marrazzo, dobio 51,1 posto. Mussolini je u Laziju, od oko tri milijuna ludi koliko se odazvalo na birališta, dobila samo 53 tisuće glasova, što po općoj ocjeni pokazuje kako je krajnja desnica neznatna politička snaga.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini izjavio je kako stranke koalicije desnog centra ne smiju skrivati glavu u pijesak, već analizirati poraz. To znači da predstoji oštra rasprava unutar Berlusconijeve koalicija o razlozima poraza u kojemu je najviše izgubila upravo stranka talijanskog premijera, Naprijed Italijo.

Zanimljiv je rezultat u regiji Pugli gdje je pobijedio kandidat Unije, član Komunističke obnove Niki Vendola, koji je i javno deklarirani homoseksualac. Pobijedio je dosadašnjeg guvernera Raffaelea Fitta, iz desnog centra.

Otkako je došao na vlast na parlamentarnim izborima 2001. godine do danas, Berlusconijev desni centar izgubio je na svim izborima održanim u Italiji - lokalnim, europskim kso i izborima za zamjenu prlamentaraca. Na ovim posljednjim, regionalnim izborima na birališta se odazvalo 71 posto birača od 41 milijun pozvanih.



(Hina) xstom ybr

Pročitajte više