Prodi kandidat za premijera na sljedećim izborima u Italiji

ROMANO PRODI će biti kandidat lijevog centra za premijera na slijedećim parlamentarnim izborima u Italiji, rekao je predsjednik Demokratske ljevice i bivši premijer Massimo DAlema.

Na pitanje hoće li predsjednik Europske komisije Romano Prodi voditi i jedinstvenu listu lijevog centra i na predstojećim izborima za Europski Parlament, koji će se u Italiji održati 12. i 13. lipnja ove godine, DAlema je danas izjavio kako Prodi "ocijeniti je li to oportuno i kompatibilno s njegovim institucionalnim zadacima u Europi".

Prodiju je tako ostavljena odluka hoće li biti na listama i za europske izbore, ali je sigurno da će biti ponovno, kao i 1996., kandidat lijevog centra na talijanskim parlamentarnim izborima 2006. ako ne i ranije u slučaju prijevremenih izbora s kojima prijeti Umberto Bossi, čelnik Sjeverne lige i ministar za reforme u vladi desnog centra. Bossi naime najavljuje izlazak iz vlade Silvija Berlusconija ukoliko do konca siječnja ne bude provedena federalizacije Italije.

Glede jedinstvene liste svih stranaka i pokreta lijevog centra, DAlema je rekao da će tajnik Demokratske ljevice Piero Fassino i čelnik Margherite (Ivančice) Francesco Rutelli narednih dana održati više susreta za ocjenu mogućnosti proširenja liste. Polovicom veljače će se u Rimu, u prisutnosti Prodija, održati konvencija stranaka i pokreta lijevog centra na kojoj će se donijeti odluka o jedinstvenim listama.

(Hina) st sb

Pročitajte više