Prodi uručio Račanu upitnik s 2.500 pitanja za EU

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi uručio je u četvrtak hrvatskom premijeru Ivici Račanu upitnik s oko 2.500 pitanja, na koja će Hrvatska trebati odgovoriti u roku od tri mjeseca.

"Donio sam upitnik s 2.500 pitanja, na koji će Hrvatska trebati odgovoriti u sljedeća tri mjeseca, a nama će trebati još sedam-osam mjeseci za izradu mišljenja", rekao je Prodi nakon susreta s premijerom Račanom.

"Upitnik nisam donio zato što sam sadist, jedini sadistički aspekt je što neki u Hrvatskoj neće ići na godišnji odmor", rekao je Prodi dodajući da je upitnik instrement koji služi za bolje upoznavanje.

Na temelju odgovora na ta pitanja, ali i iz drugih izvora, Europska komisija izrađuje mišljenje o zemlji podnositeljici zahtjeva za članstvo u EU. Europska komisija svoje mišljenje dostavlja Vijeću ministara EU-a koje onda odlučuje hoće li odobriti status kandidata i zakazati datum početka pregovora o punopravnom članstvu.

Prodi je rekao da je prilikom svoga dolaska u Zagreb 2000. godine, današnji stupanj odnosa Hrvatske i EU-a izgledao "kao daleki san".

"Primjetna je velika razlika od našeg prvog susreta u Zagrebu, tada je ovakvo nešto bilo samo daleki san, sada tri godine poslije došao sam u Zagreb s upitnikom. To je početak našeg zajedničkog puta prema članstvu u Europskoj uniji", rekao je Prodi.

Predsjednik Europske komisije je rekao da ne predviđa nikakve poteškoće prilikom izrade mišljenja, naglašavajući da se Komisija ni na koji način ne namjerava miješati u politički život Hrvatske.

Predstavljajući upitnik, Prodi je rekao da se on dijelom sastoji od jednostavnih pitanja poput opisa pravnog poretka, ustava, zakona i propisa, nekih statističkih podataka o rastu BDP i inflaciji. Tu su još pitanja poput državne potpore u različtim granama gospodarstva, zatim koliko prosječno traje građanski postupak pred hrvatskim sudovima, ali i neka vrlo stručna pitanja na koja nije lako dati odgovor.

Premijer Račan je rekao da će Hrvatska "učiniti sve da dobije pozitivno mišljenje Europske komisije".

"Za nas je vrlo važno da se EU ne umori od proširenja kao što je važno da se i mi ne umorimo od reformi", rekao je Račan.

Predsjednik Europske komisije nije se htio upuštati u to hoće li Hrvatska uspjeti priključiti se Bugarskoj i Rumunjskoj u sljedećem krugu proširenja predviđenom za 2007. godinu.

"Ne mogu odgovoriti na to pitanje, to ovisi o samoj Hrvatskoj, a mi ćemo učiniti sve da postane članicom što je brže moguće. Ono što mogu jamčiti jest da mi nećemo kočiti Hrvatsku, nećemo joj naplatiti kaznu zbog prekoračenja brzine", rekao je Prodi.

"Ne možemo vam dati specifičan datum, jer to ovisi o zemlji i njezinim postignućima, ali za zemlju koja ima rast BDP od pet posto godišnje, dakako da moram biti optimist, ne iz dužnosti nego jer je to stvarnost", dodao je Prodi.

Prodi je posebice istaknuo odgovornost Hrvatske da pomogne susjedima u regiji da se i oni brže uključe u proces europskih integracija.

"Zatražio sam od Hrvatske da pomogne susjednim zemljama u regiji. Dakako da će ona ući sama, prije ostalih zemalja. Htio bih zamoliti Hrvatsku da bude primjer i pomogne drugim zemljama regije da se i one uljuče u EU, jer bez toga Europa neće biti cjelovita", rekao je Prodi.

Predsjednik Europske komisije je rekao da je tijekom svog službenog posjeta Zagrebu, gdje se sastao s vodećim ljudima iz vlasti i oporbe, razgovorao o svim vidovima odnosa Hrvatske i EU-a - o nekim političkim uvjetima poput regionalne suradnje, suradnje s Haškim sudom, zatim o provedbi reformi koje su morali proći i drugi kandidati za članstvo.

Pročitajte više