Profesor Grubiša: Odlaskom Sanadera HDZ napokon može postati stranka

"SANADER je ugrozio HDZ kao stranku, ali i temelje demokracije", rekao je profesor Damir Grubiša, predavač zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti. U svojem je komentaru na današnje brisanje Ive Sanadera iz članstva iz HDZ-a Grubiša rekao da je to "sasvim logičan i politički opravdan korak".

Prema profesorovim riječima, Sanaderov jučerašnji istup imao bi političke odjeke ne samo na vladajuću stranku, nego i izvan nje, na ukupnu hrvatsku političku situacije. "HDZ želi biti dio modernih političkih kretanja, te upravo stoga mora njegovati demokraciju i demokratske odnose unutar sebe", objasnio je profesor Grubiša.

"Brisanjem Sanadera HDZ napokon može od pokreta postati stranka", smatra profesor Grubiša.

"Kosor je svjesna da bi Josipović za Vladu bio bolji predsjednik"

Na upit o eventualnim reperkusijama današnje odluke u vodstvu HDZ-a na ishod drugoga kruga predsjedničkih izbora, Grubiša je rekao da smatra da se Sanaderovo brisanje neće osjetno odraziti na izbor predsjednika. "Sanaderovo brisanje iz članstva u HDZ-u će utjecati na unutarnju političku situaciju u Hrvatskoj", smatra Grubiša te ipak dodaje da je bila vrlo jasna Sanaderova podrška nezavisnome predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću.

"Jadranka Kosor treba institucionalnoga predsjednika koji može kohabitirati s Vladom", smatra Grubiša i dodaje da "vodstvo HDZ-a treba biti za SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića jer je on čuvar legitimiteta."

"Uz Milana Bandića kao predsjednika, premijerka Jadranka Kosor bi konstantno bila u stanju nestabilnosti", tvrdi Grubiša koji smatra da bi se Bandić miješao u ovlasti premijerke što bi dovelo do stanja tzv. kaosa ovlasti i destabilizacije Vlade.

"Premijerka je prepoznala Josipovića kao boljeg budućeg predsjednika s kojim bi mogla surađivati te koji se ne bi miješao u njezine ovlasti".

Pročitajte više